nedeľa 2. marca 2014

Beautiful Bread - výzva The Daring Bakers

Moja prvá oficiálna výzva The Bakers Challenge! Strašne som sa na ňu tešila! Hneď prvý deň, ako ma akceptovali medzi odvážnych pekárov, som sa do toho pustila a výsledok bol super. Spomienkami som sa vrátila na gympel, kde som každý druhý deň tlačila osie hniezdo z bufetu. Akurát táto hviezda ho vzhladom aj chuťou predčí. 

Prísady na cesto:
60ml vlažnej vody
180ml vlažného mlieka
1 vajce
60g zmäknutého masla
50g bieleho kryštálového cukru
1/2 lyžičky soli
450g hladkej múky
2 lyžičky suchého droždia, ja som dala asi 2/3 čerstvého
1/4 lyžičky kardamónu

Na poliatie:
60ml (1/4 šálky) mlieka
1 lyžica cukru

Medzi vrstvy:
60g rozpusteného masla
4 lyžice škorice
100g (1/2 šálky) trstinového cukru

na "pokvapkanie":
1 konzerva sladeneho kondenzovaného mlieka


Postup:

1. V miske rozšľaháme vajcia s mliekom, vodou, cukrom, maslom a kvasnicami, ktoré si predtým necháme nakvasiť.
2. Do druhej miske preosejeme múku so soľou a kardamonom.
3. Pridáme tekuté prísady do suchých prísad a hnietime, až sa dostanete na hladké cesto.
4. Cesto necháme v miske, potrieme ho olejom, zakryjeme vlhkou utierkou a necháme na teplom mieste narásť na dvojnásobok
(Ak máte naponáhlo, rozpálte rúru na 200 ° C, potom ju vypnite a vložte do nej cesto v sklenenej mise  prykrytej mokrou utierkou)
Za mňa body 1-4 vyriešila domáca pekáreň chleba :D
6.. Cesto rozdelíme na 4 diely a každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu aspoň 20 cm v priemere.

7. Potrieme prvú vrstvu s maslom, posypeme cukrom a škoricou
8. Položíme druhú vrstvu na prvú, postup zopakujeme, tak ako aj u tretej vrstvy
9. Štvrtú vrstvu potrieme iba maslom.
10. Nožom rozdelíme kruhy na 8 trojuholníkov.
11. Urobíme tiež rezy v strede každého trojuohlníka v dĺžke asi 2/3. Rezy by sa ale nemali dotýkať  základne ani špičky trojuholníka.


12. Vezmeme špičku každého trojuholníka, preložíme ju cez rez v strede a vytiahnene zo spodnej strany.

13.  Usporiadame trojuholníky na plechu do ružice.
14. Prstami spojíme dva rohy základne každého trojuholníka.


15. Potrite cesto s mliekom
16. Necháme odležať ešte 15 minút, počas ktorých si zapneme rúru na vysokú teplotu /240 ° C /.
17. Pečieme 5 minút na 240 ° C, ďalších 15-20 minút na 200 ° C.
18. Necháme vychladnúť po dobu 5 minút a môžeme pokvapkať kondenzovanýmo mliekom. (ja som vynechala)

19. Tadááááá.




Výsledok bol úžasný, manžel aj kolegyne spokojné - poslúžil na raňajky a padol za obed na desiatu v robote :)




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára