streda 26. februára 2014

Kiš pre Aleša


Môj obľúberný kolega, ktorý ma veľa naučil a je mi vždy ochotný pomáhať, mal naordeniny. A keďže  u nás v práci sa narodeniny moc neslávia a určite nič nečakal, bol dojatý pomaly k slzám, keď sme napochodovali na hlásenie so slanou tortičkou ozdobenou šunkovými ružičkami a sviečkami a dobrou whisky. Najviac ho asi dojal náš záujem, potom whisky a až nakoniec quiche :D Ale ostatní si vybrali správne poradie a hneď za dojatím bola radosť z... Quiche Lorrain.


Prísady:

na cesto:
175g hladkej múky
soľ
75g masla
asi 50ml studenej vody

na náplň:
250g cheddaru (postrúhaný)
4 paradajky
200g slaniny
5 vajec
100ml mlieka
200ml smotany na varenie
čerstvo namleté čierne korenie
2 vetvičky čerstvého tymiánu
ja som pridala aj pár šampiónov


1. Preosejeme múku so štipkou soli do veľkej misy. Prídáme maslo a 3 lyžice studenej vody a hnietime cesto, kým nedosiahne pevnú jemnú konzistenciu.  Necháme odležať v chladničke 30 minút.
2. Rozvalkáme cesto pomúčenej doske do 22cm kruhu v priemere, vyložíme ním vymastenú formu a dáme cesto znova vychladiť. 
3. Predhrejeme rúru na 190C. 
4. Na cesto položíme kruh z papieru na pečenie, naukladáme naň fazule a pečieme slepý 20 minút . Odstránime papier s fazuľou a pečieme ďalších päť minút. 
5. Znížime teplotu rúry na 160C. 
6. Na cesto nasypeme postrúhaný syr a pridáme nakrájané paradajky a šampióny , ak ich chcete použiť.  Opečeme slaninku do chrumkava a nasypeme na paradajky.
7. Vymiešame  vajcia s mliekom a smotanou v miske a dobre ochutíme (soľ, korenie, muškátový oriešok).  Zmesou prelejeme syr so slaninou, posypeme tymiánom a orežeme okraje cesta .
8. Pečieme 30-40 minút. Vyberieme z rúry a necháme quiche vychladnúť.
9. Orežeme okraje cesta, aby sme získali pekný okraj a servírujeme nakrájané na trojuholníčky. 
10. Ja som koláč prizdobila ešte šunkovými a salámovými ružičkami :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára