utorok 24. júna 2014

Kakaová torta s jogurtovým krémom a jahodami


Každý rok ľutujem, že nestihnem sezónu jahôd, a tak som sa rozhodla som sa tento rok ju na sto percent využiť. Pri mojej velikášskej povahe skončila s ôsmimi kilami jahôd. Niečo som udala kolegyni, uvarila som lekvár, kopa sa zjedla a zo „zvyšku“ som spravila pár pochúťok. Nechajte sa inšpirovať, všetky júnové tortičky nie sú moc náročné, sú ľahké, osviežujúce.... Proste sa hodia na teplý júnový deň. 






Ingrediencie na 24cm formu:
korpus: 
3 vajcia
125g cukru
60g hladkej múky
40 gramov kukuričného škrobu
50g kakaa
1 prášok do pečiva
100ml sýtenej minerálky/sódy
60ml oleja

500g jahôd

krém: 
200ml šlahačky
1 sáčok želatíny/6 plátkov želatíny
125 nízkotučného tvarohu
200g jogurtu (4%)
50g cukru
1 lyžička vanilkového extraktu

Postup:




1. Predhrejte trúbu na 190°C a vyložte si dno torty papierom a okraje vymažte maslom.

2. Vymiešajte vajcia s cukrom do krémovej
konzistencie, potom pridajte olej a minerálku. 
3. Suché prísady preosejte cez sítko a pridajte k 
mokrej časti. Krátko premiešajte, aby sa 
spojily, nalejte do formy a pečete na hornom a dolnom ohreve asi 20 minút. Klasika, zapichnete ihlicu a keď sa na ňu z cesta nič nenalepí, korpus je upečený.
ingredienci .
4. Nechajte ho úplně vychladnúť a potom zrežte korpusu čapičku, vrstvu ani nie pol centimetra – ak 
máte krájač na korpusy, keď nie... ja korpusy režem zubnou niťou. Túto vrchnú vrstvu rozdrobte na 
omrvinky a neskôr ňou posypete tortu.
5. Korpus znova uzavrite do tortovej formy.
6. Jahody umyjeme a tie najkrašie, približne rovnako vělké prekrojíme pozdĺžne na polovicu
vykladáme nimi obvody korpusu do kruhu tak, aby zrezané strany boli smerom von – privrátené k 
tortovej forme. Zvyšné jahody nakrájame na malé kúsky a pokryjeme nimi zvyšok korpusu.
7.Šlahačku vyšlaháme do tuha a dáme do chladničky. Tvaroh, jogurt, cukor a vanilkový cukor (alebo 
citrón) krátko, ale dobre premiešame. A pridáme želatínu podľa návodu. Buď  zamiešame a povaríme 
želatínu so 150-200 ml vody najmenej 2 minúty a necháme vychladnúť na mierne teplé.
8. Zamiešajte pár polievkových lyžíc tvarohovej hmoty so želatínou a potom úplne vmiešame želatínu 
do tvarohovej zmesy alebo pužijte želatínu v prášku na prípravu za studena. 
9. Necháme krém trošku ztuhnúť v chladničke, potom vmiešame šlahačku  a nalejeme ho na jahody na 
torte.
10. Tortu znovu dáme do chladničky asi na 2-3 hodiny.
11. Čokoládové omrvinky rozložíme na vrch torty a eventuálně tortičku dozdobíme – johôdkami, 
lístkom mäty a podobne.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára