pondelok 16. júna 2014

Jahodový cheesecake


Tento cheesecake musíte vyskúšať! Je ľahký na prípravu, ako aj do bruška a krásne osvieži.   Recept mám od kamarátky Vikinky z Cypru, ktorá ním zdoláva každé mecheche :)

Ingredience:
korpus: 
180g maslových sušienok
50g zmäknutého masla
50g lieskových orieškov, alebo mandlí, opražených nasucho

náplň:
350g čerstvého syra (philadelphia, buko, lučina)
350 créme fraiche (alebo kysnutá smotana)
3 veľké vajcia
150g cukru (ja som dala 110 a možno som mohla trošku ešte ubrať)
1 vanilkový cukor alebo lyžička vanilkového extraktu

ozdoba 
750g zrelých jahôd.... alebo koľko máte
2 lyžice cukru
1 lyžička citrónej kôry, 
2 lyžice citrónovej šťavy
kukuričný škrob, asi 1 lyžička
želatína

Postup: 

  1. Sušienky dajte do silnejšieho sáčku, a prechádzajte po sáčku valčekom až sa sušienky rozdrobia, potom do nich pridajte nasekané oriešky a maslo a vznikne vám taka polosypká hmota. Formu s priemerom 22-24cm vyložte papierom na pečenie (stačí dno) a zvonku formu obalte alobalom. Sušienkovu zmes natlačte prstami alebo lyžicou na dno a okraje formy a dajte do chladničky aspoň na pol hodinu.
  2. Trúbu predhrejte na 160°C.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte syr, kyslú smotanu, vajcia, cukor a vanilkový cukor. Nešlahajte príliš dlho – bulbinky vzduchu by vám mohli cheesecake popraskať.
  4. Do korpusu nalejte náplň, a dajte piecť na 30minút na horný a dolný ohrev. Nech vás ani nenapadne trúbu otvárať! Po pol hodine trúbu vypnite a cheesecake v nej nechajte úplne vychladnúť – a nepopraská vám. 
  5. Z jahôd časť odoberte (tak aby vám zosatli veľké jahody na ozdobenie na vrch), obalte ich v cukre a rozmačkajte, ale aby vám tam nejaké väčšie kúsky zostali. Povarte na silnom plameni asi 5 minút, pridajte kôru a šťavu. Ak omáčka potrebuje trochu zahustiť, rozmiešajtě trochu kukuričného škrobu vo vode a pridajte k jahodám, do požadovanej hustoty a chvíľu povarte. Nechajte zmes trošku vychladnúť a potom ju rovnomerne rozmiestnite na cheesecake. Ak sa vám už nechce, tu môžete prestať, alebo pokračujte k bodu 5. Alebo vynechajte bod 4 a prejdite hneď k bodu 5 :)
  6. Na okraj koláču  do kruhu romiestnite jahôdky prekrojené pozdĺž na polovicu. Ak ich máte veľa, kľudne nimi vysložte celý koláč. Pripravte 1 sáčok červenej želatíny podľa návodu (zmiešať želatínu s 2-3 lyžicami cukru, 250ml vody a povariť 5minút). Nechajte želatínu trochu vychladnúť, zalejte ňou povrch cheesecake a vložte do chladničky. Do ďalšieho dňa...  alebo do stuhnutia :) 







Malinová verzia tohto cheesecakeu :) postup ten istý, akurát nie je potrebné pridať citrón, lebo maliny sú príjemne kyslasté prirodzene.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára