nedeľa 10. mája 2015

Bryndzové pirohy


Keď začína letná bryndza, patrilo by sa pridať pár bryndzových receptov. Bryndzové pirohy spolu s haluškami a šmirkasom u nás patria k obľúbeným jedlám a je dobré si raz za čas pochutnať na slovenskej klasike. Ak zháňate recept, myslím, že s týmto budete spokojní. A ak ich budete vyrábať vo dvoch, ako ja s manželom, pôjde to rýchlo a od ruky :)


porcia je asi pre 4 jedákov, alebo 5-6 nenáročných

Ingrediencie:

- 600g bryndze - 350g do plnky a 250g na povrch
- kyslá smotana alebo zakysanka 
- cca 400g polohrubej múky - ale skôr toľko, koľko cesto poberie...
- 7 stredných až väčších zemiakov (4 do cesta a 3 do plnky)
- 1 vajce
- maslo
- soľ
- kôpor
- slanina

Postup: 

1. Uvaríme si zemiaky, ktoré necháme vyhladnúť. 4 zemiaky rozpučíme, pridáme vajce, soľ a časť múky a dosypávame múky tak, aby sme vytvorili pružné cesto, ktoré sa netrhá. 
2. Zvyšné 3 zemiaky rozpučíme tiež, pridáme asi 350g bryndze, môžeme trochu masla a soli podľa chuti, podľa chuti taktiež event.kôpor.


3. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme (napr.šálkou) koliečka, na ktoré dáme asi za lyžičku plnky.




4. Koliečko preložíme na pol a okraje potlačíme vidličkou, aby nám plnka pri varení nevytiekla.


5. Nachýstáme si "polevu" z bryndze, kôpru a trochy smotany, alebo zakysanky, tak ako má každý rád.
6. A nakrájame slaninu, ktorú na panvici uškvaríme.
 7.  Podľa veliskoti hrnca, vhodíme do vriacej a osolenej vody vždy zopár (cca 8-10 pirohov) a počkáme až nám vyplávu na povrch, a vtedy sú hotové.



 7. Vynberieme uvarené pirohy, dáme do pripravenej misy, potrieme časťou branzovej zmesy a polejeme asi 2 lyžicami roztopeného tuku z vyškvarenej slaniny. to aby sa nám pirohy nezlepili. Možeme na každú vrstvu dať časť slaninky, alebo s tým počkáme nakoniec a všetku dáme navrch.



8. Takto tvoríme vrstvy, až sa nám pirohy minú, nalejeme si pohár kyslého mlieka a pustíme sa do toho!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára