sobota 27. júna 2015

Chutný čerešňový mrežovník s pudingom

 
 Už som zase dlho žiaden neuverejňovala, ale ťažko sa žije ľahko...a tak zase služím a medzi pacientkami aspoň pár chutných receptíkov snáď stihnem pridať. Hneď skraja, čo takto napríklad čerešňový mrežovník? Je sezóna čerešní, tak čo s nimi? Recept je z posledného dobrého jedla a potvrdzujem, že je dobrý :)





 Ingrediencie:

cesto:
- 300g hladkej múky + na pomúčenie dosky
- 100g práškového cukru
- 80g zmäknutého masla
- 1 vajce
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 2-4 lyžice mlieka
- tuk na vymastenie formy

plnka:
- 400ml mlieka
- 2 žĺtky
- 1 balíček zlatého klasu
- 50g masla
- 300g mäkkého tvarohu
- 2 bielky
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 100g krupicového cukru
- 100g práškového cukru
- 3 lyžice maizeny
- 450g vykôstkovaných čerešní

Postup:
1. cesto: Múku preosejeme s práškovým cukrom a kypriacim práškom. Pridáme vajce, maslo, mlieko a spracujeme na hladké cesto, ktoré dáme na 30 minút do chladničky.
2. Rúru vyhrejeme na 180°C, formu vymastíme a vysypeme múkou, alebo vyložíme papierom na pečenie. Asi 2/3 vychladeného cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru a veľkosti formy  tak, aby sme vyplnili dno aj boky formy.
3.plnka: Z mlieka, žĺtkov a Zlatého klasu uvaríme puding, ktorý necháme vychladnúť. Tvaroh vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom a maslom. Z bielkov a krupicového cukru ušlaháme tuhý sneh. Do vychladnutého pudingu pridáme vymiešaný tvaroh, sneh z bielkov, maizenu a spolu premiešame. Pudingovú plnku rovnomerne rozotrieme na cesto a posypeme vykôstkovanými a odčervíkovanými čerešňami.Trošku ich zatlačíme do plnky, čo som ja nespravila a samé mi neklesli.


 4. Zvyšnú časť cesta rozvalkáme, pokrájame na pásiky, ktoré v tvare mriežky naukladáme na povrch plnky  a okraje priltačíme. 


5.Koláč pečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút do zlatista. Výchladnutý pokrájame, môžeme posypať práškovým cukrom a spapinkáme.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára