štvrtok 22. decembra 2016

Šuhajdy

Okrem medvedích labiek som ako dieťa milovala omamine šuhajdy. Dnes viem, aká kalorická nálož do nich šla a preto ich nerobím (hlavný dôvod ale skôr bude, že ich neviem spraviť tak dobre ako oma, preto mi moja verzia kazí spomienky). Napriek tomu vám ponúkam recept mojej omamy a pridávam moju verziu. Šuhajdy sú jednoduché, stále ich do vianoc stíhate (a môžete spotrebovať iné plnky, ktoré vám od vianoc zostali)!





pozn. po vianociach:
musím povedať, že tohtoročené šuhajdy (verzia 2) mali veľký úspech, hlavne tie arašidové. Tak som rada, že sa konečne pri nejakom šuhajdovom recepte ustálim a nemusím každý rok vymýšľať nové :)

Verzia 1.
Ingrediencie na omamine šuhajdy (40ks väčších šuhájd):

- 250g stuženého tuku
- sladené kondenzované mlieko
- 100g hrozienok, nasekaných (môžeme pridať orechy)
- 50g kakaa
- čokoláda a tuk na vymazanie

Postup:

1. Vo vodnom kúpeli rozpustíme stužený tuk, šľaháme a prilievame salko.
2. Do tejto hmoty pridáme hrozienka a kakao.
3. Nad parou tiež rozpustímé čokoládu, pridáme tam trochu tuku.
4. Čokoládou vytrieme košíčky a na dne necháme trochu viac čokolády. Dáme do chladu stuhnúť.
5. Naplníme zmesou a potrieme rozpustenou čokoládou a dáme do chladu.
6. Keď ich jeme, nemyslíme na to, že je tam salko a stužený tuk.

Verzia 2.
Ingrediencie na 3 druhy:

- čokoláda na varienie (najlepšia je lídlová)
- plnka z hmoty marokániek (viďhttp://dobramucha.blogspot.cz/2016/12/marokanky.html)
- kokos, kokosový olej a trochu medu
- malinová plnka (používam ju do makróniek)
- arašidové maslo

Postup:

1. Nad parou rozpustíme čokoládu a pridáme kokosový tuk (odhadom dávam na 100g jednu lyžicu)
2. Čokoládou vytrieme košíčky a na dne nechám hrubšiu vrstvu čokolády. Dáme do chladu stuhnúť.
3. Potom plníme plnkami - zmes orechy/kandizované ovocie, do ďalších arašidové maslo a  zmes z kokosu, kokosového oleja, trochy medu a na vrch kvapneme malinovú plnku.
4. Vrch potrieme rozpustenou čokoládou a znovu dáme do chladu.
5. Ozdobíme povrch tak, aby sme vedeli odlíšiť jednotlivé plnky a nevyvolali u sestry alergickú reakciu :)

malinová (ovocná) plnka: (samozrejme sem stačí menej, a sem dávam zbytky po makrónkach)
- 500g ovocia
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 100g cukru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/4 lyžičky soli
- 3 veľké žĺtka
- 30g masla

postup:
1. ovocie rozmačkáme, pridáme citrńovú šťavu a povaríme, kým nezmekne, event. ho potom rozmixujeme a necháme chvíľu vychladnúť.
2. K ovocnému pyré primiešame  cukor, škrob, múku, sol a žĺtka a nad parou zmes zohrievame a stále premiešavame, kým nie je horúca, potom miešame asi 2 minúty.
3. Začneme priešavať maslo, po troškách, takto zohrievame asi 7 minút a vznikne nám hustý ovocný krém.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára