pondelok 27. apríla 2015

Focaccia - Výzva the Daring Bakers'

Focaccia. Super výzva tento mesiac, úžasná chuť. Zmizla v priebehu pár minút, keď sme sa do nej pustili štyria.  Focaccia je typ plochého talianskeho chleba, ktorý sa pečie v rúre. Termín focaccia je odvodený z latinského Pánis focacius, čo znamená, že chlieb sa pečie v popole. Focaccia môže byť ozdobená rozličnými pochutinkami od rozmarínu a morskej soli, cez rôzne druhy syrov, byliniek, zeleniny až po ovocie.
"Fugazza" je argentínska verzia talianskeho slova "focaccia" a svedčí o významnej talianskej populácie v tejto juhoamerickej krajine a vplyvu talianskej kuchyn v tejto oblasti. Podobne ako  talianska focaccia, je to zvyčajne pečená v liatinovej panvici a je hrubšia ako focaccia. Existuje aj verzia s názvom fugazzeta, čo je to isté, ale plnené mozzarellou.
Focaccia di Recco pochádza zo severného pobrežia Talianska zvanej Ligúria. Je z nekvaseného cesta a je plnená syrom Stracchino (Crescenzi), čo je veľmi mladý syr s jemnou kôtkou sotva opúzdrujúcou mazľavý syr.




Ingrediencie:
- 385g hladkej múky (ja som dala z toho asi 100g celozrnnej)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 1  lyžica (8g) sušených kvasníc - ja som dala asi pol kocky čerstvých
- 1 lyžička cesnakového prášku, alebo 1-2 veľké strúčiky čerstvého
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného tymianu
- 1/2 lyžičky sušenej bazalky
- 1 štipka mletého čierneho korenia
- 1 lyžica olivového oleja
- 300 ml mlieka
- 2 lyžice strúhaného parmezánu

- vykôstkované čierne a zelené olivy
- cherry rajčinky
- červená cibuľa
- čerstvé vetvičky rozmarínu

Postup:
1. Zmiešame vlažné mlieko, rozdrobené droždie a cukor a počkáme asi 10-15 minút, kym nám kvasnice nevykvasia.
2. Vo veľkej mise zmiešame múku, soľ, cesnak, oregano, tymián, bazalka, 1 lyžicu parmezánu a čierne korenie. Primiešame olej a nakoniec kvások.  Hnietime asi 10 minút.
3.  Naolejujeme misu, vložíme vymiešané cesto, potrieme olejom, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, kým sa objem zdvojnásobí, teda asi 1 hodinu. 
4. Rúru vyhrejeme na 230° C. Cesto položíme na vymastený plech, stlačíme ho asi na 15mm hrúbku a vystvarujeme do tvaru obdĺžnika. Ja som ho dala do okrúhlej porcelánovej formy. 


5. Jamky na focacci urobíme prstami a na povrch rozmiestime nami vybrané pochutinky. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme parmezánom, rozmarínom a soľou. 


6.  Necháme cesto odpočinúť asi 10-15 minút. Potom pečieme v predhriatej horúcej rúre na 230 ° C  15 minút, potom umiestnime pod gril, kým sa povrch nesfarbí dozlatista. Podávame najlepšie teplé. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára