sobota 25. apríla 2015

Tarte Tatin - Výzva the Daring Bakers'

 Zas dáko meškám s marcovou výzvou, aj keď bola úžasná. Mali sme upiecť Tarte Tatin, francúzsky obrátený karamelovo-jablkový dezert pomenovaný podľa sestier Tatinových. Už som ho robila niekoľko krát, je veľmi dobrý, relatívne jednoduchý a zmizne v priebehu pár minút. Nikdy som ho ale nemala odvahu sem dať kvôli fotkám, ktoré nestáli moc za to...tak ako teraz :) Prvé razy som ho robila podľa receptu Pierra Hermého, tento recept je podľa bloggerky Korena in the Kitchen. Keď porovnám, Pierrovo cesto je určite lepšie, ale pracnejšie a určite ho neskôr pridám :)  Chuť Tarte Tatin je úžasná!

Ingrediencie:
cesto:

1 šálka (125 g) hladkej múky
2/3 šálky (140 g) chladného masla
¼ lyžičky soli
¼ šálky (60 ml) ľadovej vody

Postup:
1. V mise zmiešame múku a soľ. Maslo nakrájame na kúsky a pridáme do múky. Mixérom rozmiešame  maslo s múkou a soľou, kým zmes nie je pravideľne hrudková. Spravíme jamku v strede a nalejeme tam ľadovú vodu. Vidličkou cesto premiešame.
2. Cesto vyklopéme na pracovnú plochu.  Jemne prepracujeme cesto niekoľkokrát len ​​tak, aby držalo pohromade. Dávajme pozor, aby sme neprepracovali cesto: mali v ňom byť viditeľné kúsky masla a malo by stále vyzerať hrubo.
3. Pomúčime si pracovnú plochu a valček, a vyvaľkáme cesto do obdĺžnika asi 25 cm dlhý. Preložíme spodnú tretinu cesta až do stredu, a tiež hornú tretinu  smerom dole, ako by sme sa skladali list.  Tento balíček znovu vyválame na 25 cm obdĺžník. Zložíme znova a tento proces opakujeme celkom 5 krát.


4. Ak je vo vašej kuchyni moc teplo a cesto sa začne lepiť, dajte cesto vychladiť na 20-30minút medzi prekladaniame. Po piatom raze vyvaľkáme cesto do rovnomerného štvroca, zabalíme do plastu a dáme vychladiť aspoň na 1 hodinu. 


Tarte Tatine:
Ingrediencie: 

- 6 veľkých alebo 7-8 stredných jabĺk 
- šťava z polovice citróna
- 85 g masla
- 1-1 / 3 šálky (265 gm) kryštálového cukoru
-  štipka soli
- listkové cesto

Postup:

1. Olúpeme jablká a nakrájame ich na štvrtky, odstránime jedrá, tak že zarovnáme túto plochu, aby keď pravrátime koláč, pekně jablká sedeli. Jablká díme misy a primiešame citrónovú šťavu a 1/3 hrnčeka (65 g) cukru. To odčerpá trocha vlhkosti, aby karamel nebol vodnatý.
2. Predhrejeme rúru na 190 ° C / plyn značka 5, rozpustíme maslo v ohňuvzdornej panvici (ja ju zatiaľ nemám a preto sa morím premiestňovaním obsahu pancive do formy na tortu..) na miernom ohni (23 cm- 24 cm) a prisypeme zbytok cukru (200 g). Miešame metličkou, kým sa cukor neroztopí a stane sa z neho bledý jemný karamel. Cukor bud najprv tvoriť hrudky a bude suchý, ale vydržte, postupně sa roztopí. Ak sa vám začně oddeľovať maslo od karamelu, vydržte v šlahaní metličkou a miešajte, kým sa nespoja.  Odstavíme z ohňa.


3. Štavu, ktorú jablká pustili zlejeme, a ukladáme jablká na panvicu do karamelu okrúhlou stranou nadol. Najprv sa vám všetky vedľa seba nezmestia, ale dáme panvicu späť na oheň a ako sa budú variť, budú sa zmenšovať. Povaríme na miernom ohni 15 minút, aby boli mäkké, ale nestratili svoj tvar, rovnomerne ich rozostrieme, lyžicou ich popolivame karamelom. Odstavíme, a počkáme až sa z nich prestane pariť.


4. Vyberieme cesto z chladničk a vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu s priemerom väčším než je naša panvica.  Vyvaľkané cesto položíme na karamlové jablká, pozasrkávame ho medzi stenu panvice a jablká s spravíme do neho niekoľko dierok, aby para mala kadiaľ odfukovať.  Dáme panvicu na plech, keby karamel začal z panvice kvapkať a umiestime do trúby vyhriatej na 190 ° C  Pečieme 30-35 minút, kým cesto nie je zlatohnedé, a na posledných 5-10 minút pečenia zvýšime teplotu na 200 ° C.


5. Vyberieme z rúry a počkáme, kým karamel neprestaňe bublať a preklopíme na servírovací tanier  (s priemerom o niečo väčším, než je panvica). Uchopíme panvicu, položíme naň servírovací tanier  a rýchlo preklopíme tak, aby tanier bol dole a Tatin na tanieri. Ak nám nejaké jablko odskočí, porovnáme ich :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára