streda 24. septembra 2014

Tatkova narodeninová loďka

Tatkovi k narodeninám som sa rozhodla spraviť veldielo - prvé v živote. Samozrejme farbivá a fondán som objednala na poslednú chvíľu. A keďže tato je vášnivý vodák a loďkár, padlo rozhodnutie spraviť jachtičku (inšpirovala som sa z internetu). Rozhodnutie odvážne, elánu do práce kopa, času málo a ešte menšia kuchyňa. Ďalšia úloha bola preniesť tortu z Prahy do Bratislavy. Tí nešťastníci, ktorí poznajú Tankodrom D1 tak ako my, mi dajú za pravdu, že je to heroický čin.  Ale čím väčší boj, tým sladšie víťazstvo. Aj keď má dosť chybičiek krásy, myslím že bol tatko veľmi príjemne prekvapený. 



Deň dopredu di pripravíme parížsky krém a korpusy. Inak mi to celé zabralo tak 5-6 hodín, tak ak budete chcieť vyrábať postavičky, tak si ich radšej vyčlente. Vanilkový krém kľudne vynechajte a urobte 2 dávky parížskeho, asi to tak bude ešte lepšie. 

Ingrediencie:

Piškótový korpus

- 8 vajec
- 280g práškového cukru
- 280g hladkej múky
- kôra z jedného citrónu
- 3 kvapky vanilkového extraktu
- 1/2 lyžice prášku do pečiva

Čokoládový korpus

- 8 vajec
- 320g masla
- 250g kryštáľového cukru
- 190g hladkej múky
- 200g tmavej čokolády
- 30g kakaa
- 1/2 lyžice prášku do pečiva

Ríbezľový lekvár

Parížsky krém:

- 500ml smotany na šlahanie
- 200g horkej čokolády
- event. 1 lyžica kakaa

Nastavovaný vanilkové krém s maslom:

- 275ml mlieka
- 3 vaječné žĺtky
- 60 g práškového cukru
- 15g hladkej múky
- 15g kukuričnej múky
- 1/2 lyžičky vanilkovej esencie
- 125g masla

špajdle
fondán - 1,2kg vanička
potravinárske farbivá

voda: je z krémového syru (ako lučina), dala som jednu vaničku, trochu cukru, cirónovej šťavy a modré farbovo


Postup:

1. Piškótový korpus: Predhrejeme si trúbu na 150-160. 8 žĺtkov a práškový cukor vymiešame elektrickým šlahačom do hustej nadýchanej svetložltej peny, pridáme citrónovú kôru a vanilkový extrakt. V druhej mise si pripravíme tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Primiešame asi 3 lyžice snehu do žĺtkovej zmesy. Potom preosejeme do misy múku s kypriacim práškom a pomocou veľkej lyžice ju zľahka prevrstvíme zmesou.  Nakoniec zľahka primiešame sneh, podoberaním, iba toľko, aby vznikla ľahká, rovnorodá zmes.  Pečieme vo vyhriatej rúre asi....podľa toho, akú formu použijete. Keď guľatú 28cm, tak asi hodinku, ak ako ja obdĺžnikovú..stačí asi 45 minút.


2. Čokoládový korpus: maslo s čokoládou rozpustíme v kastrólku, pridáme cukor, pomiešame a odstavíme. Necháme tak 10-15 minút vychladnúť. V miske mierne rozšlaháme vajcia a prilejeme do nich čokoládovú zmes. Ďalej preosejeme do misy múky s práškom do pečiva a kakaom a dobre premiešame. Nalejeme do vymazaného, papierom vyloženého a zasa vymazaného plechu a pečieme pri 165 C asi 35 minút.

3. Pripravíme si krémy: Parížsky: dáme variť smotanu, pri zohrievaní do nej dáme nalámanú čokoládu a necháme jemne zovrieť. Môžete pridať ešte za lyžicu kakaa. Cez noc necháme v chladničke a ďalší deň vyšlaháme elektrickým šlahačom.
4. Vanilkový krém: Ohrejte mlieko do varu. V mise rozšľahajte 3 žĺtky s cukrom, aby vznikol svetlý krém. Pridajte múky a vyšlahajte na hladko. Na túto zmes nalejte horúce mlieko a dobre rozmiešajte, vráťte masu do hrnca, stále miešajte a ohrievajte do varu. Pomaly varíme esšte 2 minúty, pritom stále šlaháme až vznikne hustá hladká masa. Primešame vanilkovú esenciu, event.pár lyžíc smotany a po vyhladnutí primiešame maslo.
5. Z piškótového cesta vykrojíme tvar loďky a korpus prerežeme horizontálne na dve polovice, medzi ktoré príde parížsky krém. Čokoládový korpus prekrojíme na polku, jednu orežeme do kocky - bude z nej kabína a aj tú horizontálne prerežeme na dve časti - tam príde vanilkový krém. Druhú polku prerežeme horizontálne na dve časti, "otvoríme ich ako knihu", položíme na ne už tvarovaný piškótový korpus a podľa neho orežeme.


6. Spodná bude piškóta, natrieme ju ríbezľovým lekvárom a časťou parížskeho krému, na to príde druhá časť piškóty, natrieme zase lekvárom a zbytkom parížskeho krému. Priklopíme čokoládovým korpusom, zase lekvár a vanilkový krém. Osve natrieme kabinku obdobným spôsobom.


7. Potom potiahneme fondánom zvlášť korpus a zvášť kabínku. V časti, kde sa má nachádzať kabína zastokneme do lode 6 špajdlí primerane skrátených a nastokneme naň kabínku.


8. A dozdobíme podľa vôle, ja som vyrobila lehárujúcich rodičov, vzadu záchranné koleso, rebrík.  Vodu som vyrobila z lučiny, torchy cukru, citrónovej šťavy a modrého farbiva.












1 komentár: