piatok 16. januára 2015

Bratislavské makové rožky





Bratislavské rožky som mala v pláne už veľmi veľmi dlho. V štádiu premýšlania boli dovtedy, kým som nenašla v novembrovom čísle Dobrého jedla sekciu s makovými koláčikmi. Tam som aj našla tento recept, akj aj ďalších pár úžasných receptov, ktoré musím všetky vyskúšať, keďže mak milujem. Chcela som urobiťaj orechovú variantu, ale nemal mi ich kto nalúpať. Po vianociach sa o túto funkciu nikto nehlásil. Rožky sú perfektné a dokonca mi ich pochválil aj môj dedko :)





Ingriediencie:
cesto:
- 200 ml plnotučného mlieka (asi budete potrebovať o kvapku viac)
- 40-80g droždia
- 500g polohrubej múky
- 500g hladkej múky
- 150g práškového cukru
- 10g soli
- 300g roztopeného masla
- 3 žĺtky na potretie cesta

plnka:
- 500g práškového cukru
- 500ml vody
- 1kg mletého maku
- nastrúhaná kôra z jedného citrína
- 1 balíček vanilkového cukru
- strúhanka alebo nastrúhaný perník na zahustenie (asi ani nebudete potrebovať)

Postup:
1. V 100ml vlažného mlieka rozmrvíme droždie s troškou cukru a necháme ho kysnúť tak 15 minút.
2. Oba typy múky dobre zmiešame a pridáme vykysnutý kvások, cukor, soľ a vmiešame aj zvyšok mlieka. Pomaly pridávame rozpustené, ale nie horúce maslo a maslo spracujeme na nelepivé cesto, keď tak pridáme pár kvapiek mlieka, ak bude tuhé. Vyformujeme do tvaru gule a necháme ho kysnúť v prikrytej mise. Aspoň hodinku.
3. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvalkáme a ešte necháme 20 minút nakysnúť. Potom cesto rozdelíme na 2 časti a oddeľujeme kúsky s hmotnosťou asi 25g, z ktorých vytvarujeme guľôčky. 
4. Plnka: Do kastrólikanalejeme vodu, pridáme cukror a zahrievame, až sa cukor rozupustí. Pridáme pomletý mak. Za stáleho miešania zarievame, kým hmota nezhustne. Odstavíme a do chladnúcej plnky pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a vanilkový cukor. Ak je hmota riedka, zahustíme troškou strúhanky alebo nastrúhaného perníku. Aspoň hodinku necháme odpočívať a chladnúť.
5. Guľôčky cesta rozvľkáme na oválne placky a do ich stredu vložíme šúlance sformované z makovej hmoty. Hmoty by malo byť spoň toľko, aká je hmotnosť cesta. Z placky vytvoríme rolky, ktoré su na koncoch tenšie. Pri ukladaní na plech ich sformujeme do tvaru podkovičky, pričom spoj cesta leží na spodnej strane. 
6. Žĺtky rozmiešame s trochou vody a potrieme povrch podkovičiek. Rožky uložíme na chladné miesto, aby vaječná glazra zaschla. Keď sa už nelepí, prenesieme plech s rožkami na 15 až 20 minút na teplejšie miesto, aby nakysli a glazúra popraskala. Ak chceme mramorovanie výraznejšie, postup zopakujeme dva-trikrát. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200C asi 12 minút.
7. Sú super! 



1 komentár: