utorok 27. januára 2015

Esterházy Torta - Výzva the Daring Bakers'

Výzvu na mesiac január nám pripravila Jelena z blogu A Kingdom for a Cake a je ňou úžasná Esterházyho torta. Musím sa priznať, že som o nej počula prvý krát. O to viac ma výzva nadchla a hneď som sa do nej pustila. Trochu som bojovala s polevou, ale tak nakoniec som ju ako tak dala. Hlavná chyba bola, že som ju spravila polovičnú, pretože si vravím, že veď sme len dvaja, buď ju budeme jesť moc dlho, alebo rýcho priberieme. Ale nakoniec som časť z nej doniesla domov na Slovensko a  celej rodine veľmi chutila, ale ušli sa im len také drobce. Tortu určite zaradím do svojeho stáleho repertoáru, môj muž tvrdí, že je dokonca lepšia ako doboška, ale na túto tému by sa dalo diskutovať. 

Esterházy torta je maďarská torta pomenovaná podľa princa Pavla III antona Esterházyho z Galanty :) Vymyslel ju budapeštiansky cukrár na konci 19teho storočia a stala sa jednou z najslávnejších tort v Rakúsko-Uhorsku. V originále údajne bolo mandlové cesto prekladané maslovým krémom s koňakom, alebo vanilkou. 





V recepte množstvo udávam v originále, ja so použila polovičné množstvo do 17cm formy.

Ingrediencie:
korpusy:
-  12 veľkých bielkov
- 250 g kryštálového cukru
- 2 polievkové lyžice (20g) vanilkového cukru
- 250 g opražených pomletých lieskových orechov
- 80 g hladkej múky

lieskovo-orieškový krém
- 12 veľkých žĺtkov
- 250 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice (20 g) vanilkového cukru
- 300 g masla, izbovej teploty
- 150 g opražených lieskových orechov

marhuľová poleva
- asi 3 polievkové lyžice marhuľovej marmelády
- 1 čajová lyžička vody

biela poleva
- 300-400 g práškového cukru
- 2 čajové lyžičky (10 ml), slnečnicového oleja
- 3-4 čajové lyžičky (15-20 ml) citrónovej šťavy
- asi 4 polievkové lyžice (60 ml) teplej vody

čokoládová dekorácia
- 50g horkej čokolády
- 1 lyžička slnečnicového oleja
- 100g hrubo nasekaných opražených lieskových orechov

Postup:

pražené oriešky:
1. Lieskové oriešky dáme do studenej rúry, zvýšime teplotu na 180°C a pečieme, kým nevychádza z rúry príjemná aróma, šupky orieškov stmavnú a dužina zostane karamelovej farby. Trúbu musíme pozorne sledovať, lebo oriešky sa ľahko pripália. Malo by to trvať asi tak 15-20 minút. Pražením získajú arómu, ktorú budeme do torty potrebovať (Ak používate mandle miesto lieskových orieškov, musia zostať biele) Necháme ich vychladnúť a potom šúchame medzi rukami, aby opadla šupka a zostali nám krásne olúpané oriešky. 
2. Oddelíme 100g a hrubo ich nasekáme, použijeme ich neskôr na ozdobu torty.
3. Ostatné oriešky pomelieme, ak to robíte vo food procesory, melte ich po krátkych pulzoch, aby ste dostali sypkú hmotu a oriešky nenadobudli krémovú konzistenciu arašidového masla. 
4. Mleté oriešky rozdelíme na dve časti - 250g do cesta a 150g do krému. 

korpusy: 
5. Vaječné bielka (izbovej teploty) šlaháme, postupne pridávame cukor aj vanilkový cukor a šlaháme do tuha, kým sa nám netvoria snehové špičky. 
6. Prepneme robot na najnižšiu rýchlosť a pridáme pomleté lieskové oriešky zmiešané s múkou, kým sa hmoty nespoja. 



7. Nastriháme papier na pečenie do piatich štvorcov a nakreslíme na ne kružnice 25 cm. Papier otočíme naopak a do kruhu rovnomerne rozorieme jednu pätinu bielkovej zmesy. Snažíme sa, aby sme zmes vrstvili rovnomerne po celej ploche a korpusy boli ploché, nie kopčekovité. (Aby nám poleva nestekala). Takto si vytvoríme päť kruhov.

8. Korpusy upečieme vo vyhriatej rúre na 160 ° C, pečieme asi 15 minút. Vrch má byť mäkký, keď sa ho prstom dotknete, ale nemal by sa k nemu prilepiť. Nechajte korpus vychladnúť aj s papierom na rovnom povrchu. Postupne upečieme všetky korpusy, ale musíme ich pokladať vždy na vychladnutý plech, pred tým než ich dáme do trúby. 

orieškový krém

10. Krém budeme variť nad parou, takže dáme do hrnca variť vodu, asi 2 cm od dna. V ohňuvzdornej miske rozšlaháme žĺtky s cukrom, asi 30 sekúnd. Misku položíme na hrniec s vriacou vodou, dno sa vody nesmie dotýkať, ani para by nemala prefukovať okolo okrajov misky. Žltkovo-cukrovú zmes varíme asi 15 minút, občasne premiešavame. Necháme vychladnúť. Uvarené žĺtky znova asi 30 sekúnd šlaháme. 

11. Maslo izbovej teploty vyšlaháme do nadýchana - asi 2 minúty, potom ho zašlahávame do žĺtkovej zmesy.
12. Pridáme mleté lieskovce a dobre premiešame. 
13. Odložíme si 2-3 lyžice krému, ktorými nakoniec potrieme obvod torty. 
14. Zvyšok krému rozdelíme na 4 rovnaké časti.
15. Vyložeíme podnos papierom na pečenie a položíme na neho prvý korpus, ktorý predtým opatrne oddelíme od papieru, na ktorom sa piekol. Na korpus natrieme prvú štvrtinu krému, priložíme ďalším korpusom a takto pokračujeme ďalej. Posledný korpus dáme spodnou stranou nahor, aby bol povrch čo najrovnejší. 


16. Na posledný, na zvrchu nenatrený korpus položíme papier na pečenie, trochu ho stlačíme a položíme na tortu nejaké závažie, napríklad misku s trocho vody. Celú štruktúru dáme na hodinu do chladničky. 


marhuľová poleva:
17. Zahrejeme marhuľový džem  a vodu na sporáku.
18. Z torty odstrámime papier a rovnomerne natrieme na povrch marmeládu v tenučkej vrstve. Ja som dala ríbezlovú a potom trochu na ružovo presvitala... Znovu dáme do chladničky na 30 minút.
19. Okraje torty rovnomerne potrieme krémom, ktorý sme si odložili.



biela poleva:
20. Ručne vymiešame práškový cukor, olej a citrónovú šťavu  a pridávame po lyžičkách  horúcu vodu, až je zmes krémová, ale nie vodnatá. Mala by byť tuhšia, asi ako rozpracovaný fondán, miešame intenzívne niekoľko minút. Vezmeme nôž namočený v horúcej vode a rýcho plnku nanesieme a rozotrieme po povrchu troty. Ja som to robila na dva krát, pretože prvú som spravila riedku a roztiekla sa mi... 

ozdoba:
21. Pred nanesením bielej polevy majte čokoládu nachystanú, aby sa nám pavučinka podarila. 
Vo vodnom kúpeli rozpsutíme čokoládu s lyžičkou oleja a dáme ju do cukrárskeho sáčku s tenkou špičkou. 
22. Nakreslíme si štyri sústredné kruhy na torte, potom s nožom, alebo špajdľou spravíme nastiredačku po torte cez stred šesť linek v 30 stupňovom rozostupe. Línie vedľa seba by mali byť v opačnom smere. Jedna beží od vás, druhá beží k vám.

23. Zvyšnými nahrubo nasekanými lieskovcami obložíme okraje torty a pokocháme sa, čo sme dokázali.
24. Tortu schováme aspoň na deň do chladu, bude lepšia, keď bude trochu odstáta a ptom sa do nej pustíme a zožneme úspech. 





1 komentár:

  1. Ľahký korpus s výraznou chuťou po orieškoch, jemný maslový krém a opečené oriešky po obvode torty jej dodávajú cveng a výraznú chuť, ktorá ešte dlho ostáva na podnebí - proste nebíčko v papuľke. Možno len a len doporučiť!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť