nedeľa 11. januára 2015

Štedrák



Štedrák som na vianoce nestihla, ale nemohla som si ho odpustit. A tak dostal príležitosť v januári. V mnohých kútoch Slovenska to je tradičný bohatý vianočný koláč z kysnutého cesta a má štyri plnky - lekvárovú, orechovú, makovú a tvarohovú. Je naozaj úžasne chutný, sýty a vyzerá super :)




štedrák na obrázku som robila z polovičného množstva a dala som ho do okrúhlej formy s 18cm priemerom, ale vhodný je väší priemer. Bol síce krásne vysoký, ale tak trochu mi prekypoval z formy :)
ešte poznámočka - myslím, že stačí, keď cukor vo všetkých plnkách znížime na polovicu, ak nie menej. recept ale uvádzam originál, tak ako som ho dostala

Ingrediencie:

Cesto:
- 630g hrubej múky
- 350ml mlieka
- 150g masla - izbovej teploty
- 130g cukru
- 20g droždia
- 4 žĺtky - izbovej teploty
- citrónová kôra
- vanilka (vanilkový cukor)
- štipka soli

Slivková plnka: 250g slivkového lekváru
                          citrónová kôra
                          rum
Orechová plnka: 300g vlašských orechov - pomletých
                           200ml mlieka
                           200g kryštálového cukru
                           vanilkový cukor
Maková plnka: 300g maku - zomletého
                         200ml horúceho mlieka - asi budete potrebovať o kvapku viac
                         200g kryštálového cukru
Tvarohová plnka: 800g až 1kg (ja dávam menej) - 500g
                             200g cukru
                             100ml mlieka
                             1 kopcovitá lyžička zemiakového škrobu
                             vanilkový cukro
                             citrónová kôra
                             event.hrozienka podľa chuti 10-20g
                        
Postup:
1. Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások - droždie  s lyžičkou cukru rozmiešame vo vlažnom mlieku a necháme vykvasiť asi 10 − 15 minút. Po nakysnutí ho zmiešame s múkou, maslom, žĺtkami, zvyškom cukru, citrónovou kôrou, vanilkou (event. vanilkovým cukrom) a štipkou soli. Vymiešame pružné cesto, možno budete musieť prisypať trochu múky. 
2. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste (ja ho dávam na radiátor - aj na 2h, hrubá múka potrebuje viac) a rozdelíme ho na 5 rovnakých častí. 
3. Kým nám cesto kysne, pripravíme si 4 plnky:
Slivková plnka: slivkový lekvár zmiešame s citrónovou kôrou, môžeme ho rozriediť kvapkou rumu.


Orechová plnka: zvaríme mlieko s cukrami, potom primiešame mleté orechy, dobre premiešame a necháme vychladnúť.


Maková plnka: zvaríme mlieko s cukrom, pridáme mletý mak, dobre premiešame a necháme vychladnúť.


Tvarohová plnka: Z mlieka a kukuričného škrobu si uvaríme kašu, ktorú necháme vychladnúť. Potom do nej primiešame cukor, tvaroh a event. hrozienka.
4. Dáme vyhriať rúru na 180C.
5. Keď máme cesto vykysnuté a plnky pripravené, vyvaľkáme zo štyroch dielov cesta pláty veľkosti plechu. Prvý plát položíme na vymazaný plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie a znovu vymazali maslom. Na prvý plát rovnomerne natrieme slivkovú plnku. Prikryjeme druhým plátom cesta a natrieme orechovú plnku. Tú preložíme tretím plátom cesta, na ktorý natrieme makovú zmes a nakoniec položíme štvrtý plát cesta a natrieme tvarohovou plnkou. Posledný plát cesta vyvaľkáme a narežeme z neho pásiky, ktoré na koláč rovnomerne poukladáme na spôsob mriežky a potrieme roztopeným maslom.


6. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 50 minút. Behom pečenia môžme zakryť alobalom a na konci odokryť a dopiecť dozlatova. Po vybraní z rúry ho necháme vychladnúť, aby sa nám nerozpadol.



7. Potešíme ním všetkých najbližších, pretože nie je nikto, kto by štedrák nemal rád :)

1 komentár: