nedeľa 11. januára 2015

Anglická vianočná torta

Tento koláčik som robila tiež v predvianočnom období a do vianoc som ho živila alkoholom.  Je to sladká hrozienková bomba, veľmi hutný, ale chutný. Už starí Rimania piekli zo semienok granátového jablka, orechov, hrozienok a medu koláč, do ktorého neskôr, v stredoveku, primiešavali kandizované ovocie a lovci a pútnici si ho so sebou brávali na dlhé cesty. Neskôr sa z ovoného koláču stala svadobná torta s čarovnými účinkami. Slobodné dievčatá a muži si vyprosený kúsok vzali so sebou a strčili si ho pod vankúš. O kom sa im potom zdalo, ten sa mal stať ich nastávajúcim. Na konci 19. storočia sa žiaden čaj o piatej bez ovocného chlebíčku nezaobišiel. Kráľovná Viktória na neho nedala dopustiť, ale musel byť aspoň rok uležaný, iba potom mal správnu chuť :) Recept mám z časopisu Svetové dezerty od Apetitu.  

Ingrediencie:

- 450g hrozienok korintiek (malé tmavé)
- 350g hrozienok sultániek (veľké svetlé)
- 50g kandizovaných čerešní
- 50g kandizovanej citrusovej kôry
- 3 lyžive brandy alebo koňaku (ja som dala aj 2 deci :)
- 225g hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mixed spice (predávajú v Marks Spencer) alebo perníkového korenia
- 225g masla
- 225g trstinového cukru
- 4 veľké vajcia
- 50g mandlí, nasekaných nahrubo
- 1 lyžica melasy (tmavý med)
- nastrúhaná kôra z jedného biocitrónu
- nastrúhaná kôra z jedného biopomaranča
- alkohol na dolievanie (brandy, koňak) - cca 4 lyžice na jedno doliatie

Postup:

1. Večer pred pečením opláchneme hrozienka, čerešne a kôru a premiešame s brandy.
2.  Okrúhlu formu na pečenie vymažeme maslom,  po obovde vyložíme nastrihaným pruhom papiera na pečenie, potom dno vyložíme kruhom papiera na pečenie.


3. Do misy preosejeme múku a soľ, prisypeme podrtené korenie. 
4. V druhej miske utrieme do peny maslo s cukrom a po jednom vmiešavajte vajcia. Keď sa všetko spojí, vmiešame mandle, melasu a hrozienka a kandzivané čerešne a kôru. Potom cez sitko primiešajte múkovú zmes. Cesto len zľahka premiešame, aby zostalo nadýchané.


5. Cesto vlejeme do formy a uhladíme povrch. Zakryjeme poklopom z dvojitého pečiaceho papieru a dáme do trúby.







6. Prvé 4 hodiny trúbu vôbec neotvárame. Potom urobíme skúšku špajdlou, a kedˇ bude čistá, koláč vyberieme a necháme vychladnúť.
7. Špajdlou do neho urobíme dierky. Zabalený do papieru na pečenie ho vložíme do plastovej krabice a dáme do chladu. Jeden krát týždenne (aspoň jeden mesiac) polievame koláč koňakom. A dáme si ho k čajíku o piatej :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára