utorok 28. októbra 2014

Sacherova torta - Výzva the Daring Bakers'


Prvý krát sacherku pripravil len 16 ročný Franz Sacher v roku 1832, keď sa Metternich pripravoval na návštevu dôležitého hosťa a jeho hlavný cukrár ochorel. Bola na tú dobu veľmi čokoládová (resp.on použil kakako) a revolučné bolo tiež použitie  marhuľového džemu. On získal slávu a bohatstvo, a Sacherova torta sa stala symbolom Viedne. Bolo to samozrejme predtým nez Dobos spravil dobošku :)

Ja osobne si sacherku si v cukrárni nikdy nedávam, lebo mi príde moc suchá. Ale som rada, že ju Korena z blogu Korena in the Kitchen dala, ako výzvu na mesiac október. Je to klasika a patrí sa ju vyskúšať. Musím povedať, že recept príjemne prekvapil a výsledok pozdvihol moj názor na na tento zákusok.  Bola príjemne vláčna a určite poteší ku kávičke aj k čajíku. Je pomerne jednoduchá a rýchla, iba tá poleva mi trošku nevyšla a popraskala do ďalšieho dňa, pretože som  ju moc nariedila vodou. Nabudúce.  

okrúhla forma 23cm. 

Ingrediencie:
cesto: 
125 g kvalitnej horkej čokolády, nalámanej na kúsky
125 g maslo, zmäknutého
125 g práškového cukru
6 veľkých vajec, izbovej teploty, oddelené bielka od žĺtkov
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
100 g kryštálového cukru
125 g hladkej múky
štipka soli

marhuľová poleva:
- 300 ml alebo 400 g marhuľového džemu
- 2 polievkové lyžice (30 ml) rumu/vody 
čokoládová poleva:
- 200 g kryštálového cukru
- 120 ml vody
- 115 g)kvalitnej horkej čokolády, nalámanej
240 ml vychladenej smotany na šlahanie


Postup:

1. Predhrejte rúru na 190 ° C / plyn značka z 5 a piecť budeme na priečinku uprostred rúry. Vamžeme a vysypeme múkou okrúhlu formu (23 cm), dno ešte vyložte papierom na pečenie a znovu vymažte.
2. Nalámanú čokoládu necháme roztopiť v ohňuvzdornej mise umiestnenej nad hrncom s jemne prebublávajácou vodou (uistíme sa, že misa sa nedotýka vriacej vody), alebo ju roztopíme v mikrovlnke. Necháme vychladnúť, často ju premiešavame.

3. Vložíme maslo do misy a vymiešame na strednej rýchlosti, kým konzistencia nie je krémová. Pridáme práškový cukor a miešame na nízkej rýchlosti, postupne zvýšime na strednú a vymiešame do svetlokrémova.

4. Postupne pridávame žĺtky, jeden po druhom.


5. Pridáme vychladnutú čokoládu a vanilkový extrakt a vymiešavame do krémova.

6. V čistej mise vyšlaháme do peny na vysokej rýchlosti vaječné bielky s jednou lyžicou kryštálového cukru. Postupne zašlahávame zvyšok cukru, kým sneh netvorí lesklé špičky - mali by držať ​​tvar, môžu sa jemne prehýbať.

7. Poriadne primešame asi 1/3 snehu do čokoládovej zmesi , potom zvyšný sneh už jemne vmiešavame  špachtľou, kým sa nám nevytvorí jednoliate cesto a ostane viditeľných len pár pramienkov vaječného bielka.  Miešame opatrne, aby nám bielka nesplasli.
8. Polovicu múky so soľou preosejeme do čokoládovej zmesi a dobre premiešame, potom preosejeme zvyšnú polku premiešavame, kým sa ingrediencie úplne spoja.




9. Cesto rovnomerne nalejeme do pripravenej formy.

10. Pečieme 35 až 45 minúta, alebo kým špáradlo  po vpichnutí do cesta ostane čisté.  Koláč sa pri pešení popraská, ale to nevadí.

11. Upečený korpus necháme 10 minút odstáť, potom ho obkrúžime nožom, aby sa uvoľnil z bokov formy, vyberieme ho z formy a dáme vychladnúť na mriežku.
12. Kým chladne korpus, pripravíme si marhuľovú polevu. Povaríme lekvár a rum v rajničke, kým zmes nestuhne - asi 2-3minúty. Prepasírujeme cez sítko, aby sme dostali hladkú polevu. Natierame ju ešte teplú.
13. Korpus obrátime hore nohami, aby ploché dno bolo navrchu a rozkrojíme ho na dve rovnaké polovice.
14. Spodnú polovicu natrieme asi polkou marhuľovej polevy, necháme vsiaknuť. Priklopíme druhou polovicou korpusu a potrieme vrch aj boky zvyškom polevy.

15. Urobíme čokoládovú polevu. Cukor a vodu v rajničke privediemeza občasného miešania do varu.
Ak máte teplomer, pripojte ho a za stáleho miešania varíme kým zmes nedosiahne asi 112 ° C - asi 5 minút. Ak nemáte cukrársky teplomer, pozrite si toto video. To vám doporučujem viac, pretože ak váš teplomer funguje s latenciou tak ako môj, zhustne vám sirup viac... a skončí to popraskanou polevou, ako u mňa. Odstavíme rajničku z ohňa a primiešame na drobné kúsky nalámanú čokoládu. Môže sa stať, že vám príliš zhustne, tak pridáme pár kvapiek vody (nie deci) a vrátime na oheň a rozmiešame na tekutú konzistenciu. Glazúra by mal byť hladká a lesklá. Odstavíme ju z ohňa, miešame po dobu 30-60 sekúnd, kým trochu nevychladne a potom ju okamžite použijeme, ešte za horúca. Nalejeme glazúru na tortu, najprv okolo okrajov, potom do stredu.  Snažíme sa poliať včetky suché miesta, event. zvyšnou glazúrou potrieme kovovou špachtlou suché miesta. 

15. Pred podávaním nechajte sacherku odstáť asi hodinu. Vyšlaháme si šlahačku (v studenej mise, studená smotana na šlahanie) do tuha. Potom nakrájame tortu na klíny ostrým nožom namočeným v horúcej vode a utierame čepeľ medzi rezmi. Podávame tortu s veľkým kopčekom šľahačky.


pozn. Zvyšok čokoládovej glazúry, ktorý sme nempoužili, môžeme uložiť do chladničky a pridáme v sychravé sobotné ráno do hrnčeku s horúcim mliekom a pochutnáme si na horúcej čokoláde.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára