nedeľa 19. októbra 2014

Tekvicová polievka 4x inak





Ak robíte stále tú istú tekvicovú polievku, už vás nudí a chcete vyskúšať niečo nové, ponúkam vám hneď štyri podobné a zároveň odlišné, veľmi chutné varianty. Ja preferujem lahšie chute, takže tri z ich sú ovocné - jedna s pomarančovým džúsom podľa mojej obľúbenej Sally, a dve s jabĺčkami. V ponuke je tiež tekvicová s pórom a tekvicovo-jabĺčková s kokosovým mliekom (zo septembrového Chuť a styl). U nás vyhráva pomarančová, myslím ale, že keď sa rozhodnete pre ktorúkoľvek, pochutnáte si. Navyše ich príprava trvá maximálne 10 minút a potom už len uvariť event. upiecť. Dobrú chuť!






Rýchla tekvicová polievka s pórom
Ingrediencie:

10g masla/olivový olej
500 g tekvice (napr. hokaido)
1 pór
1 lyžička kari korenia
10 g zázvoru
250 ml zeleninového vývaru/vody
soľ a korenie

Postup:

1. Tekvicku opláchneme, zbavíme semienok a aj so šupkou (ak je to hokaido, iné tekvice ale ošúpeme) nakrájame na malé, asi 1 cm kúsky kocočky. 
2. Do hrnca dáme maslo/olivový olej, pridáme na koliečka nakrájaný pór a osmahneme. Pridáme  pokrájanú tekvicu a kari korenie a ďalej restujeme. 
3.  Zázvor nakrájame na kocky,  prídáme ku tekvici.
3. Prilejeme vodu alebo zeleninový vývar dusíme asi 20 minút, kým nie je tekvica mäkká.
4. Ponorným mixérom rozmixujeme polievku, event. rozriedime trochou vody. Dochutíme soľou a korením. 
5. Na tanieri môžeme dozdobiť tekvicovým olejom a semienkami. 



Rýchla tekvicová polievka s pomarančovým džúsom

Ingrediencie:

10 g masla
500 g tekvice (napr. hokaido)
1 lyžička kari korenia
10 g zázvoru
1 lyžička cukru
250 ml zeleninového vývaru
200 ml pomarančového džúsu
100 ml smotany
soľ a korenie

čipsy ze červenej repy
alebo tekvicový olej, tekvicové semienka

Postup:

1. Tekvicku opláchneme, zbavíme semienok a aj so šupkou (ak je to hokaido, iné tekvice ale ošúpeme) nakrájame na malé, asi 1 cm kúsky kocočky. Do hrnca dáme maslo, pokrájanú tekvicu, chviľu osmahneme.
2. Pridáme cukor a kari korenie a zas chvíľu osmahneme. Zázvor nakrájame na kocky,  prídáme ku tekvici
3. Prilejeme zeleninový vývar a pomarančový džús a dusíme asi 20 minút, kým nie je tekvica mäkká.
4. Ponorným mixérom rozmixujeme polievku, event. rozriedime trochou vody. Pridáme smotanu a dochutíme soľou a korením.
5. Červenú repu ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a osmaťíme ich v rozhorúčenom oleji. Necháme medzi nemi odstupy, aby sa nezlepili a dývame pozor, aby sa nám nespálili, mali by byť take svetlohnedo-červené, nenechávame ich stmavnúť. Položíme na papierovú utierku, aby nasal olej. 
5. Na tanieri dozdobíme čipsami, ale  môžeme dozdobiť tekvicovým olejom a krátko opraženými semienkami. 


Jablkovo-tekvicová polievka  

Ingrediencie:

2 lyžica olivového oleja 
6 lístkov šalvie 
1 kg maslovej tekvice, ošúpanej, zbavenej semienok a nahrubo nasekané 
2 jablká Granny Smith, ošúpané, zbavené jadrovníka, nahrubo nasekané 
2 červené cibule, nahrubo nasekané 
2 celé strúčiky cesnaku 
1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
50ml  smotany na varenie 
event. nasekané lieskové orišeky a olej z lieskových oriškov

1. Predhrejeme rúru na 200 ° C. Na rozpálenom oleji v panvičke osmahneme lístky šalvie po dobu asi 30 sekúnd, kým sa nestanú chrumkavými. Položíme lístky na papierovú utierku. Ovoňaný olej si ponecháme. 
2. Do pekáča dáme tekvicu, jablká, cibuľu a cesnak. Pokvapkáme šalviovým olejom, dochutíme soľou a korením. Pečieme v predhriatej rúre asi 30 minút. 
3. Keď je tekvica mäkká, preložíme obsah do hrnca a vytlačíme do hrnca cesnak zo šupiek. Zmes zalejte vývarom a prievedieme k varu.  Odstavíme a zmes rozmixujeme tyčovým mixérom.
4. Pridáme smotanu, dobre premiešame, už nevaríme, aby sa nám polievka nezgrcla.
5. Na tanieri ozdobíme chrumkavími lístkami šalvie, opraženým chlebom, alebo opraženými lieskovými orieškami, dochutíme pár kvapkami oleja z lieskovcov.  



Jablkovo-tekvicová polievka s kokosovým mliekom (zabudla som vyfotiť, nabudúce :)

Ingrediencie:

stredňe veľká tekvica hokaido
1 jablko
3 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
2 vetvičky rozmarínu
pár lístkov šalvie
olivový olej na pokvapkanie
1/4 lyžice koriandrových semienok 
200 ml zeleninového vývaru
300ml kokosového mlieka
1/2 lyžice kari pasty (1 lyžička kari korenia)
soľ a korenie

tekvicový olej, tekvicové semienka

Postup

1. Trúbu si predhrejeme na 200C. Tekvicku opláchneme, zbavíme semienok a aj so šupkou (ak je to hokaido, iné tekvice ale ošúpeme) a nakrájame na kúsky asi 2x2cm a dajte do hlbšieho pekáča. Jablko ošúpeme, zbavíme jadrovníku, pokrájame na kusy a pridáme k tekvici. Ďalej pridáme nahrubo pokrájanú cibuľu, celé neolúpané strúčiky cesnaku, lístky šalvie, rozmarín a koriandrové semienka. Zastriekame olejom, osolíme a dáme do rozpálenej trúby. Hokaido pečieme asi pol hodiny a maslovú či muškátovú tekvicu o 20-30 minút dlhšie.
2. Keď je tekvica mäkká, preložíme obsah do hrnca, odsránime stonky z rozmarímu a vytlačíme do hrnca cesnak zo šupiek. Zmes zalejte vývarom a prievedieme k varu. Odstavíme a zmes rozmixujeme tyčovým mixérom. 
3. Do rozmixovanej polievky prilejeme kokosové mlieko a vmiešame kari pastu a už iba krátko povaríme. Podľa potreby polievku rozriedime vývarom.
4. Podávame s krátko opečenými tekvicovými semienkami a pár kvapkami tekvicového oleja. 





1 komentár: