nedeľa 19. októbra 2014

Zázvorový sirup a kandizovaný zázvor




Doma sýtené nápoje, džúsy ani sirupy moc nepijeme, iba vodu, kávu a víno. Ale je to trochu blbé, keď dojde návšteva a nemáme im čo slušného naliať, tak vždy narýchlo spravím citronádu s trstinovým cukrom a mätou. Čo je veľmi dobrá varianta. Ale hodí sa mať v zásobe nejaký ten sirup a my obľubujeme bazový a zázvorový. Tento rok som bazu prepásla a tak si vravím, že na ňu počkám do ďalšieho roka... A potom ma napadlo, že kým budem čakať na bazu, zázvor majú skoro v každom obchode, a tak som sa pustila do výroby zázvorového sirupu a ako vedľajší produkt nám vznikne kandizovaný zázvor, ktorý môžeme neskôr použiť do pečenia. 

recept je na asi 250ml sirupu



Ingrediencie: 

225 g čerstvého zázvoru
1l vody
400 g cukru (ja som dala 100g bieleho, 200g musocvado z M&S a 1/2 šálky medu)
štipka soli
šťava z 1 citróna (alebo podľa chuti viac)

pozn. ak chcete cítiť viac chuť zázvoru, dajte obyčajný cukor. Trstinový, hlavne muscovado je dosť aromatický, čo môže jednému vyhovať, druhému zas nie.

Postup:
1. Ak nemáte záujem o kandizovaný zázvor, ani ho nešúpte. Nakrájajte ho na tenké plátky a potom na tenké pásiky.  Ak chcete robiť aj kandizovaný zázvor, radšej ho ošúpte a event.nakrájajte na kocky.
2. Do hrnca alebo panvice s hrubším dnom dáme zázvor spolu, vodou, cukor a soli. Počkáme než začne vrieť a potom znížime teplotu z maxima na nižšiu a necháme variť 45-60 minút.
3. Potom mierne vychladnutý sirup precedíme cez sítko, pridáme citrónovú šťavu, znova necháme prejsť varom a vypnme. Môže sa vám zdať riedky, ale po vychladnutí zhustne.
4. Necháme vychladnúť a plníme flašku.
5. Precedené kúsky závoru vrátime na panvicu, posypeme cukrom, pridáme asi 1,5dcl vody a povaríme ešte 10 minút.
6. Horúcu zmes hneď po odstavení nalejeme do odmastenej a horúcou vodou vypláchnutej sklenej nádobky, zaviečkujeme pevně a obrátime hore dnom na 10 minút.
7. Sirup môžete použiť na výrobu limonády - do pohárika dáte sirup podľa chuti, na sladšé asi 1/3 pohárika, pridáte šťavu z citrona, dopníte ľadom a  perlivou vodou, dozdobíte mätou a krúžkom citróna. Alebo použijete ako základ na miešané drinky, osladenie čaju, alebo do zálievky na šalát.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára