sobota 29. novembra 2014

Paris-Brest - Výzva the Daring Bakers'

Výzvou na mesiac november bolo pripraviť klasický francúzsky dezert Paris-Brest a vyzvala nás Luisa z blogu Rise of the Sourdough Preacher.  Tento zákousok uzrel svetlo sveta v roku 1910 na počesť cyklistických závodov Paris-Brest a jeho okrúhly tvar má pripomínať koleso bicykla. Veľmi som sa potešila, že toto je pre mňa fakt výzva. Mala som ale príliš malú špičku do cukrárskeho sáčku a spravila som ich nejaké velké a tenké :D Takže ma čaká ďalší reparát. Ale chuť bola výborná a ten orieškový krém fakt stojí za to.
recept je 6 malých Paris-Brest, Luisa píše, že obvod kruhu má byť 12cm, a práve tam som spravila chybu, vyšli volajaké tenké - tak 7cm bude staciť.

Ingrediencie:
Päte a Choux (Odpaľované cesto):

80ml vody
100ml plnotučného mlieka
1/3 čajovej lyžičky soli
1 čajová lyžička kryštlového cukru
75g chladného masla
100g "koláčovej múky" (odoberte asi 1,5 lyžice múky a miesto toho pridajte 1,5 lyžice škrobu)
3 stredne veľké vajcia
vajíčko na pomazanie

Praliné:

60 g mandlí
60 g lieskových orechov
80 g kryštálového cukru
15 ml - 1 lyžica vody

Crème Mousseline (Maslový žĺtkový krém):

250 ml plnotučného mlieka
2 žĺtky
55 g kryštálového cukru
20 g škrobu
1 vanilkový struk
125 g masla
+ 80g praliné

Postup: 

1. Dáme vyhriať rúru na 180 ° C.
2. Cesto: Vodu, mlieko, maslo, cukor a soľ privedieme k varu.  Naraz vsypeme všetku múku a energicky miešame. Pár minút povaríme, ale neustále miešame. Cesto musí byť "suché", teda ľahko sa oddeľuje od dna hrnca. Potom dáme cesto do robota a miešame ho pri pomalej rýchlosti K-metlou, kým nám nevychladne. Potom pri strednej rýchlosti pridávame po jednom vajcia a šlaháme až dostaneme lesklé hladké cesto. Naplníme ním cukrársky sáčok, dáme širokú hviezdicovú špičku a na plech vyložený papierom na pečenie striekame kolieska. 



















3. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút. Rúru počas pečenia neotvárame. Po upečení každý venček prepichneme, aby unikla para. 


4. Praliné: Cukor s vodou dáme do kastróla so silným dnom a zvaríme na 121 ° C,  malo by to mať takúsyrupovú konzistenciu. Do syyrupu vsypeme naraz orechy aj mandle, tie sa obalia cukrom, stále ich na ohni miešame, cukrové hrudky sa postupne rozpustia na karamel. Túto zmes vyklopíme naolejovanú silikónovúu podložku a necháme úplne vychladnúť.  Potom nalámeme na menšie kúsky a vo foodprocessoru rozmixujeme na hustú pastu. 


5. V kastróliku privedieme k varu mlieko s vanilkovým lúskom. Necháme ho vychladnúť asi 10 minút. V miske vyšlaháme do biela žĺtka s cukrom. Pridáme škrob a znovu dobre premiešame. Primiešame pomaly asi polovicu mlieka k žĺtkam a potom dáme zmes späť do kastróliku s mliekom a za stáleho miešania varíme až kým krém nezhustne na pudingovú konzistenciu. Dáme do misky, prikryjeme fóliou a nechám vychladnúť. 
6. V mise zmiešame zmäknuté maslo s praliné. Dobre zašlaháme do vychladnutého krému. 
7. Venčeky pozdĺžne rozrežeme,  spodnú časť naplníme pomocou cukrárskeho sáčku krémom a priklopíme vrchnou časťou. 
8. Servírujeme!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára