nedeľa 16. novembra 2014

Schwarzwaldská torta

Schwarzwaldskú tortu som musela tiež poraziť. Táto nemecká klasika bola vynájdená na konci 19.teho alebo začiatkom 20.teho storočia, ale nie je isté, či naozaj v Čiernom lese. Je to čokoládová piškóta s čerešňami a šlahačkou, maslovým krémom, alebo ich kombináciou. Ozdobená býva čokoládovými hoblinkami a čerešňami. Ja som spravila pár modifikácií, tak dúfam, že mi to klasici odpustia. 

forma na 26cm korpus

Ingrediencie:
korpus: 
- 7 vajec izbovej teploty
- 240 kryštálového cukru
- štipka soli
- 150g hladkej múky
- 50 holandského kakaa
- 50 g kukuričného škrobu
- 1/2 lyžice kypriaceho prášku
- 60g masla, roztopeného, ale trochu vychladnuého

- 20g cukru - 20g vody - 100ml čerešňovice/ griotka/ šťava z čerešňového kompótu

čerešňová plnka: 
- 1 pohár zaváraných višní (680g)
- 55g kukuričného škrobu
- 60g kyštálového cukru
- väčšia štipka škorice
- šťava z polky citróna

šlahačková plnka: 
- 700ml smotany na šľahanie, vychladenej
- 25g čerešňovice/griotky/šťavy z kompótu
- 65g práškového cukru
- želatínový stužovač

na ozdobenie:
- 250ml smotany na šlahanie
- stužovač do šlahačky
- 200g horkej čokolády
- zavárané/kandizované višne

Postup: 

1. Vyšlaháme vajcia so soľou a cukrom do hustej, nadáchanej žltej peny. Vajcia nesmú byť studené, ale izbovej teploty, aby sa dobre vyšľahali a dosiahli sme veľký objem zmesy. Trvá to asi 15-20 minút.


2. Predhrejeme trúbu na 190C.
3. Do vaječnej zmesy preosejeme suché komponenty - múku, škrob, kakao, kypriaci prášok a metličkou jemne, ale dobre premiešame.


4. Primiešame rozpustené, vychladené maslo a zmes nalejeme do vymazanej formy.


5. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190C asi 25-35 minút. Či je cesto upečené, vyskúšame ihlicou, ale špáratkom na zuby. Ak sa nám po zapichnutí do korpusu nič na neho nenalepí, cesto je upečené. Trúbu ale neotvárame skôr, ako po 20 minútach, aby nám korpus nesplasol.
6. Necháme koprus pár minút odstáť, potom nožíkom obkrúžime po obvode korpusu, aby sa oddelil od formy, formu odstánime a korpus obrátime "hore nohami", aby bola pekná, rovná strana hore a necháme vychladnúť asi pol hodinu.


6. Korpus prerežeme na 3 rovnaké diely - cukrárskou pílkou, dlhým nožom, alebo zubnou niťou.
7. Ak používame čerešňovicu, zvaríme vodu s cukrom, prilejeme k nim čerešňovicu a zmesou potrieme všetky 3 korpusy. Ja som použila asi 150ml griotky, v nealkoholickej verzii môžeme použiť šťavu z čerešňového kompótu.
8. Višne precedíme do kastróliku, do šťavy pridáme škrob, škoricu, cukor a citrónovú šťavu, za stále miešania provedie k varu. Zmes nám zhustne do pudingovej konzistencie. 12-16 višní dáme bokom, ostatné pridáme, dobre premiešame a odstavíme z ohňa. Ak máme višne ako zaváraninu od svokry, skontrolujeme, či nemajú kôstky a ešte pred primiešaním ich odkôstkujeme :)


9. Vychladnutú zmes natrieme na spodný korpus. necháme asi 1cm volný okraj.
10. Smotanu na šlahanie a  vyšlaháme do tuha, počas miešania pridávame cukor a čerešňovicu. Podľa návodu rozrobíme s so želatínovým stužovačom.
11. Polku šlahačkovej zmesy natrieme na višňový puding, priklopíme druhým korpusom. Na ten natrieme druhú polovicu zmesy, priklopíme tretím korpusom a dáme vychladiť do chladničky aspoň  na 4 hodiny.
12. Z tabuľky čokolády môžeme narobiť čokoládové hoblinky. Ja som časť čokolády roztopila nad parou a naliala na papier na pečenie do tvaru machuliek - stromčekov. Zvyšnúčasť čokolády nastrúhame najemno.


13. Po 4 hodinách vyberieme tortu z chladničky. Vyšlaháme dotuha šlahačku so stužovačom. Tenkou vrstvou šlahačky potrieme celú tortu. Boky torty posypeme nastrúhanou čokoládou (pomáhame si lopatkou).


14. Do stredu naukladáme čokoládové hobliny, v mojom prípade napicháme čoko-stromčky.
15. Po obvode spravíme rovnomerne 12-16 šlahačkových kopčekov a na vrchol každého dáme višňu. Ja som kandizované nemala, tak som ich vymodelovala  z fondánu.


16. Tešíme sa, že sme spravili peknú tortičku.

2 komentáre:

  1. Bola naozaj vyborna, cesto krasne nadychane a krem super, takato torta by sa dala jest kazdy den

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. som velmi rada, ze recept posluzil a torta chutila :)

      Odstrániť