pondelok 8. decembra 2014

Marcipánová štóla




Marcipánová štóla patrí medzi moje osobné výzvy týchto vianoc. Tradične sa pečie počas vianočného obdobia v Nemecku, ale už aj u nás nájdete plné obchody tejto lahôdky. Je plná sušeného ovocia, má tvar bochníčku a je obalená do hrubej vrstvy práškového cukru. Obvykle obsahuje citrónovú a pomarančovú kôru, mandle a hrozienka, ale pridáva sa aj iné sušené ovocie, marcipán alebo rum. Prvý krát sa spomína štóla v roku 1474, ako Streizel Stollen. Mala by odpočívat aspoň týždeň, lešpie dva, potom sa do nej pustite. My sme ju už zhltli :) Recept je prevzatý od českej food bloggerky.


“väčšia štóla”
Ingrediencie:




-       110g hrozienok

-       80g kandizovanej citron novej a pomarančovej kôry
-       200ml rumu
-       150ml mlieka
-       50g čerstvého droždia
-       500g polohrubej múky
-       110g kryštálového cukru
-       220g masla
-       ½ lyžičky soli
-       ½ lyžičky kardamónu
-       ½ lyžiačky muškátového oriešku
-       80 mletých mandlí
-       200g marcipánu
-       90g rozpusteného masla na potrenie
-       100g práškového cukru na posypanie



Postup:
1.Hrozienka a kandizovanú kôru namočíme na noc do rumu, aby nám pekne nasiakli.
2. Rozrobíme si rozdorbené droždie s 2 lyžicami mlieka a ½ lyžicou múky a ½ lyžicou cukru. Necháme 15 minút kysnúť na teplom mieste.
3. V mlaje panvy rozpustíme maslo v zbytku mlieka a necháme pár minút vychladnúť.
4. V inej mise zmiešame zvyšok múky, kardamón, muškátový oriešok, sol a zvyšok cukru.
5. Všetko zmešame dohromady a vymiešame kompaktné nelepivé cesto. Dajte do misy, prikryjte plastovou fóliou a  necháme kysnúť asi hodinu.
6. Zlejeme rum z ovocia, to zmiešame s mandlami a pridáme do cesta, dobre premiešame, kým nie je lesklé a nelepivé. Zakryjeme a necháme kysnúť ďalšiu pol hodinu na teplom mieste.
7. Potom cesto vyválame na pomúčenej doske do obdĺžniku (nie príliš veľkého) na hrúbku asi 3cm. 
8. Marcipán vyválame do valčeku a položíme do stredu cesta. Jeden dlhší okraj preložíme cez marcipán, aby sme ho zakryli a zatlačíme k sebe okrajea utlačíme trošku boky štóly (behom pečenia sa začne ztrochu roztekať).
9. Dajte ju na pečiacim papierom vyložený plech, necháme kysnúť ešte asi pol hodinu. 


10.  Medzitým dame vyhriať rúru na 180C, do vyhriatej rúry dame piecť štólu asi na 10 minút, potom znížime teplotu na 160C a pečieme ďalších 40 minút, dávame pozor, aby sa nám povrch nespálil.


11.  Po dopečení ho potrieme rozpusteným maslom a okamžite posypeme práškovým cukrom cez sítko. Počkáme minútku a potom znovu posypeme cukrom.


12. Keď vychladne, zabalte ju do sáčku a necháme na chladnom mieste 2 týždne pred spapkaním.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára