štvrtok 25. decembra 2014

Medové rezy


Zase typický vianočný zákusok, ktorý patril k  výbave mojej omamy.  Po viacerých rokoch sme sa ku nemu vrátili a je perfektný. Lepší, keď ho necháte 2-3 dni odstáť. Nenechajte sa odradiť náročnejšou prípravou a hor sa na to!








Ingrediencie:
cesto:
- 3 vajcia
- 250g práškového cukru
- 3 lyžice medu
- 70g masla
- lyžička sódy bikarbóny
- 450g hladkej múky
- 10g kakaa
- džem - slivkový lekvár (za ríbezľový som bola kritizovaná, že nedodržujem tradíciu)
- tuk na vymastenie plechu, múka na vysypanie

plnka:
- 500ml mlieka
- vanilkový cukor
- 4 lyžice hrubej múky (ja dávam solamyl) 
- 250g masla
- 150g práškového cukru
- trochu rumu

poleva: 
- 100g horkej čokolády
- 30g stuženého tuku

postup: 
1. Múku a cukor osve preosejeme a necháme ohriať na izbovú teplotu, maslo necháme zmäknúť.
2. Vajcia, med a cukor vymiešmane nad parou do zhustnutia.
3. Nedcháme trochu vychladnúť, potom zmiešame s múkou, sódoou bikarbónou, kakaaom a maslom.
4. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na štyri rovnaké diely.
5. Na pomúčenej doske vyvaľkáme štyri pláty na veľkosť plechu (menšieho). Valčekom prenesieme na slabo vymastený a pomúčený plech a po jednom upečieme. Môžete cesto vyvalkať rovno na plechu, stačí ho obrátiť hore dnom a tak ho upiecť. Pečieme v trúbe vyhriatej na 180C kým nám cesto nevyskočí a nezhnedne... asi 10 minút.
6. Plnka: Dohladka vymiešame maslo s práškovým  a vanilkovým cukrom. Z mlieka a solamylu uvaríme hustý krém a necháme ho úplne vychladnúť. Po lyžicách primiečame vychladnutý krém k maslu s cukrom. Krém nám zabezpečí, že cukor sa rozpustí a nebude chrúmať pod zubami. Ak By sa náhodou zhrčkavel, rozbyjeme ho ponorným mixérom. Posla chuti pridáme trochu rumu. 
7. Upečeném pláty navzájom pospájame džemom a krémom - môžeme ich natierať na pláty spolu alebo striedavo.
8. Čokoládu polámeme na malé kúsky, pridáme zmäknutý tuk, pre lesk olej a vo vodnom kúpeli do hladka vymiešame. 
9. Naplnené rezy rozdelíme na pásy, polejeme čokoládovou polevou a pokrájame na rezy. Budú lepšie, ak ich necháte odstáť aspoň 2 dni. 


3 komentáre:

  1. toto bol najepsi bod tychto vianoc! :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. nie ale naozaj - uzasne boli - take mäkkunke nesuché... ani na ne nemizem mysliet! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. inak, asi aj ja si to myslím, že to boli najlepší zákusok týchto vianoc :D ktovie, čo príde tie budúce?

    OdpovedaťOdstrániť