
Porcia je pre dvoch ľudí a podává sa v Taliansku ako predjedlo, takže ako Slovák si musí trošku ryže prisypať :)
Ingrediencie:
250 g špargle
1 liter rastlinného vývaru
1 lyžica extra panenského olivového oleja
1 šalotka
soľ
160 g ryže (druh Vialone Nano, Arborio, alebo Carnaroli, pretože ich zrnká sú krátke a tučné a ľahšie vstrebú tekutinu, ako dlhé a štíhle druhy... a tak dosiahnete krémovú konzistenciu talianskeho rizota)
20 g strúhaného parmezánu
Postup:
1. umyjeme špargľu pod tečúcou vodou, spodnú tretinu stonky oškrabeme a drevnaté konce odrežeme a zahodíme
3. zohrejeme si vývar, kto nemá, zaleje si kocku bujónu
4. v hrnci, alebo v hlbokej panvici osmahneme na oleji na drobno nakrájanú šalotku s pár lyžicami vývaru a štipkou soli

5. pridáme špargľu a niekoľko minút ju pri vysokej teplote za stáleho miešania restujeme. Pridáme naberačku vývaru, štipku soli a varíme na miernom ohni 5 minút
6. pod pokrývkou necháme v priebehu týchto pár minút prebytočnú vodu na vyššej teplote odpariť , vyberieme hlavičky špargle a odložíme na bok
7. pridáme ryžu a orestujeme pár minút
8. ďalej pridáme 4-5 naberačiek vývaru a varíme (ai 15-18 minút), občasne premiešame a eventuálne pridáme vývar, keď je ryža suchá
9. dve minúty pred koncom varenia pridáme hlavičky špargle a za stáleho miešania privedieme ku koncu
10. odstavíme z ohňa, pridáme parmezán, dobre premiešame a necháme pred podávaním pár minút odstáť
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára