nedeľa 4. mája 2014

Špargľové rizoto

Práve máme špargľovú sezónu a mali by sme si túto fantastickú zeleninu užiť, pretože po zvyšok roka zasa nebude.  Špargla nielen že dobre chutí, ale je aj veľmi zdravá. Obsahuje málo kalórií a sodíka, mierne odvodňuje a dodáva vitamíny A, vitamíny B, C, E, K, vápnik, horčík, zinok, kyselinu listovú, rutín, železo, fosfor, draslík, meď, mangán, selén a chróm, stopový prvok, ktorý podporuje schopnosť inzulínu prenášať glukózu z krvy do buniek.  A to je kopa dôvodov, prečo neleniť a pripraviť si napríklad toto chutné rizoto. 

Porcia je pre dvoch ľudí a podává sa v Taliansku ako predjedlo, takže ako Slovák si musí trošku ryže prisypať :) 

Ingrediencie:
250 g špargle
1 liter rastlinného vývaru
1 lyžica extra panenského olivového oleja
1 šalotka
soľ
160 g ryže (druh Vialone Nano, Arborio, alebo Carnaroli, pretože ich zrnká sú krátke a tučné a ľahšie vstrebú tekutinu, ako dlhé a štíhle druhy... a tak dosiahnete krémovú konzistenciu talianskeho rizota) 
20 g strúhaného parmezánu

Postup:
1. umyjeme špargľu pod tečúcou vodou, spodnú tretinu stonky oškrabeme a drevnaté konce odrežeme a zahodíme
2. odrežeme hlavičky, ktoré dáme bokom  a zvyšnú časť stonky nakrájame na asi 5mm hrubé koliečka
3. zohrejeme si vývar, kto nemá, zaleje si kocku bujónu
4. v hrnci, alebo v hlbokej panvici osmahneme na oleji na drobno nakrájanú šalotku s pár lyžicami vývaru a štipkou soli 


5. pridáme špargľu a niekoľko minút ju pri vysokej teplote za stáleho miešania restujeme. Pridáme naberačku vývaru, štipku soli a varíme na miernom ohni 5 minút


6. pod pokrývkou necháme v priebehu týchto pár minút prebytočnú vodu na vyššej teplote odpariť , vyberieme hlavičky špargle a odložíme na bok
7.  pridáme ryžu a orestujeme pár minút
8. ďalej pridáme 4-5 naberačiek vývaru a varíme (ai 15-18 minút), občasne premiešame  a eventuálne pridáme vývar, keď je ryža suchá
9. dve minúty pred koncom varenia pridáme hlavičky špargle a za stáleho miešania privedieme ku koncu
10. odstavíme z ohňa, pridáme parmezán, dobre premiešame a necháme pred podávaním pár minút odstáť 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára