nedeľa 27. júla 2014

Surprise cake - Výzva the Daring Bakers'


Toto je výzva, ktorá ma nadchla... hosťovala ju Ruth z Crafts of Mommyhood a zadala nám urobiť zákusoček s prekvapením vo vnútri. Mala som samozrejme veľké plány a vybrala si asi päť zákúskov, ktoré chcem urobiť. Ale ako to už býva, práce je mnoho a robotníkov málo, a tí navyše majú málo času. Ale myslím, že som sa celkom posnažila a výsledok bol aj pekný, aj chutný. Využila som recept na roládu z posledného čísla Chuť a Styl a vložila dovnútra vyrezané srdiečka z predom upečeného korpusu.  Akurát sa musím priznať že netrvalo dlho, a srdiečko v strede navlhlo krémom a tak trochu sa mu zmyli kontúry :) ak sa odhodláte urobiť túto roládku, neobanujete. 




 Červený korpus na srdiečka
  • 125g masla
  • 125g kryštáľového cukru
  • 2 vajcia
  • 200g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • červená potravinárska farba

Dekoračná pasta
  • 1 bielok
  • 40g hladkej múky
  • 30g práškového cukru
  • 30g rozpusteného masla
  • potravinárska farba

Korpus na roládu
  • 5 vajec
  • 150g cukru
  • 150g polohrubej múky
  • štipka soli

Náplň:
  • 200g mascarpone
  • 150g lučiny
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 4 lyžice malinového lekváru
  • zopár malín
Postup:
  1. Naskôr si pripravíme korpus na červené srdiečka. Predhrejeme trúbu na 180°C (160°s venitátorom, plyn č.4) a vymažeme si hlboký plech na biskupský chlieb. Zmiešame všetky ingrediencie a nalejeme do plechu, uhladíme povrch a dáme piecť asi na 25-30°min.
  2. Korpus necháme vychladnúť, nakrájame ho na silnejšie pláty a srdiečkovou formičkou vykrajujeme červené srdiečka.
  3. Potom si pripravíme dekoračnú pastu – všetky ingrediencie premiešame, zafarbíme potravinárskou farbou a ak ste dali maslo priliž rozpustené, dajte zmes na chvíľu do chladničky.
  4. Namalujeme ornamenty na pečiaci papier. Ja som si ich najsor predkreslila ceruzkou, papier obrátila a na predkreslené ornamenty aplikujeme dekoračnú pastu zo zdobiacehzo sáčku s tenkou trubičkou. Ak nemáte, postačí sáčok s drobne ustrihnutým rožkom. Papier uložíme na 15 minút do mrazničky, aby ornamenty stuhli.

  5. Zatiaľ si pripravíme cesto. Vyšľaháme žĺtky s cukrom do svetlo-žltej nadýchanej peny, preosejeme na ňu múku a zľahka premiešame. Nakoniec pridáme tuhý sneh ušľahaný z bielkov a jemne ho vmiešame do cesta.
  6. Cesto rozotrieme na pečiaci papier s ornamentami, uhladíme ho, vložíme do trúby predhriatej na 180°C a pečieme asi 8-10 minút do zlatista.
  7. Upečný plát ihneď preklopíme na vlhkú utierku. Papier, na ktorom sa cesto pieklo portieme vlhkou špongiou, aby sa cesto oddelilo a opatrne ho odlepíme. Plát potom obrátime, aby pomalováná strana ležala na utierke a aj s utierkou ho z kratšej strany stočíme do rolády a necháme vychladnúť.
  8. V miske rozšlaháme macscarpone s lučinou a cukrom na hladký krém. Malinový lekvár možeme prepasírovať cez sítko, aby sme ho zbavili zrniečok a vmiešame ho do krému.
  9. Stočený plát resta rozbalíme, potrieme krémom a na okraj poukladáme vopred vyrezané srdiečka z červeného cesta, zvyšok krému posypeme malinkami a ak máte, iným drobným ovocím. Stranou so srdiečkami roládu zmotáme a necháme v chladničke před podávaním dobre stuhnúť. Nakrájame a spapkáme.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára