Moja prvá oficiálna výzva The Bakers Challenge! Strašne som sa na ňu tešila! Hneď prvý deň, ako ma akceptovali medzi odvážnych pekárov, som sa do toho pustila a výsledok bol super. Spomienkami som sa vrátila na gympel, kde som každý druhý deň tlačila osie hniezdo z bufetu. Akurát táto hviezda ho vzhladom aj chuťou predčí.
Prísady na cesto:
60ml vlažnej vody
180ml vlažného mlieka
1 vajce
60g zmäknutého masla
50g bieleho kryštálového cukru
1/2 lyžičky soli
450g hladkej múky
2 lyžičky suchého droždia, ja som dala asi 2/3 čerstvého
1/4 lyžičky kardamónu
Na poliatie:
60ml (1/4 šálky) mlieka
1 lyžica cukru
Medzi vrstvy:
60g rozpusteného masla
4 lyžice škorice
100g (1/2 šálky) trstinového cukru
na "pokvapkanie":
1 konzerva sladeneho kondenzovaného mlieka
Postup:
1. V miske rozšľaháme vajcia s mliekom, vodou, cukrom, maslom a kvasnicami, ktoré si predtým necháme nakvasiť.
2. Do druhej miske preosejeme múku so soľou a kardamonom.
3. Pridáme tekuté prísady do suchých prísad a hnietime, až sa dostanete na hladké cesto.
4. Cesto necháme v miske, potrieme ho olejom, zakryjeme vlhkou utierkou a necháme na teplom mieste narásť na dvojnásobok
(Ak máte naponáhlo, rozpálte rúru na 200 ° C, potom ju vypnite a vložte do nej cesto v sklenenej mise prykrytej mokrou utierkou)
Za mňa body 1-4 vyriešila domáca pekáreň chleba :D
6.. Cesto rozdelíme na 4 diely a každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu aspoň 20 cm v priemere.
7. Potrieme prvú vrstvu s maslom, posypeme cukrom a škoricou
8. Položíme druhú vrstvu na prvú, postup zopakujeme, tak ako aj u tretej vrstvy
9. Štvrtú vrstvu potrieme iba maslom.
10. Nožom rozdelíme kruhy na 8 trojuholníkov.
11. Urobíme tiež rezy v strede každého trojuohlníka v dĺžke asi 2/3. Rezy by sa ale nemali dotýkať základne ani špičky trojuholníka.
12. Vezmeme špičku každého trojuholníka, preložíme ju cez rez v strede a vytiahnene zo spodnej strany.
13. Usporiadame trojuholníky na plechu do ružice.
14. Prstami spojíme dva rohy základne každého trojuholníka.
15. Potrite cesto s mliekom
16. Necháme odležať ešte 15 minút, počas ktorých si zapneme rúru na vysokú teplotu /240 ° C /.
17. Pečieme 5 minút na 240 ° C, ďalších 15-20 minút na 200 ° C.
18. Necháme vychladnúť po dobu 5 minút a môžeme pokvapkať kondenzovanýmo mliekom. (ja som vynechala)
19. Tadááááá.
Výsledok bol úžasný, manžel aj kolegyne spokojné - poslúžil na raňajky a padol za obed na desiatu v robote :)
Na poliatie:
60ml (1/4 šálky) mlieka
1 lyžica cukru
Medzi vrstvy:
60g rozpusteného masla
4 lyžice škorice
100g (1/2 šálky) trstinového cukru
na "pokvapkanie":
1 konzerva sladeneho kondenzovaného mlieka
Postup:
1. V miske rozšľaháme vajcia s mliekom, vodou, cukrom, maslom a kvasnicami, ktoré si predtým necháme nakvasiť.
2. Do druhej miske preosejeme múku so soľou a kardamonom.
3. Pridáme tekuté prísady do suchých prísad a hnietime, až sa dostanete na hladké cesto.
4. Cesto necháme v miske, potrieme ho olejom, zakryjeme vlhkou utierkou a necháme na teplom mieste narásť na dvojnásobok
(Ak máte naponáhlo, rozpálte rúru na 200 ° C, potom ju vypnite a vložte do nej cesto v sklenenej mise prykrytej mokrou utierkou)
Za mňa body 1-4 vyriešila domáca pekáreň chleba :D
6.. Cesto rozdelíme na 4 diely a každú časť vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu aspoň 20 cm v priemere.
7. Potrieme prvú vrstvu s maslom, posypeme cukrom a škoricou
8. Položíme druhú vrstvu na prvú, postup zopakujeme, tak ako aj u tretej vrstvy
9. Štvrtú vrstvu potrieme iba maslom.
10. Nožom rozdelíme kruhy na 8 trojuholníkov.
11. Urobíme tiež rezy v strede každého trojuohlníka v dĺžke asi 2/3. Rezy by sa ale nemali dotýkať základne ani špičky trojuholníka.
12. Vezmeme špičku každého trojuholníka, preložíme ju cez rez v strede a vytiahnene zo spodnej strany.
13. Usporiadame trojuholníky na plechu do ružice.
14. Prstami spojíme dva rohy základne každého trojuholníka.
15. Potrite cesto s mliekom
16. Necháme odležať ešte 15 minút, počas ktorých si zapneme rúru na vysokú teplotu /240 ° C /.
17. Pečieme 5 minút na 240 ° C, ďalších 15-20 minút na 200 ° C.
18. Necháme vychladnúť po dobu 5 minút a môžeme pokvapkať kondenzovanýmo mliekom. (ja som vynechala)
19. Tadááááá.
Výsledok bol úžasný, manžel aj kolegyne spokojné - poslúžil na raňajky a padol za obed na desiatu v robote :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára