štvrtok 27. marca 2014
Chocolate Nougat - výzva The Daring Bakers
Moja druhá výzva a hneď taká šupa, že nugát! U nás to nazývame skôr turecký med, a ja som sa rozhodla spraviť jeho čokoládovú variantu. Dosť som sa pri tomto recepte zapotila, a to doslovne, pretože teplota varenia je neskutočná a rýchlosť miešania tiež. Výsledok je ale sladký, muž zjedol na počkanie tretinu plechu, zvyšok padol za obeť v rodinnom kruhu.
Ingrediencie
na sirup:
2 ½ šálky (500 g) kryštálového cukru
½ šálky (120 ml) vody
¼ šálky (60 ml) svetlého kukuričného sirupu (ja som dala glukózový sirup z cukrovej repy, ale bol dosť aromatický), lepší by bol asi iný glukózový nearomatický sirup
na snehovú hmotu:
3 veľké bielka, izbovej teploty
¾ šálky plus 1 polievková lyžica (200 ml/250g) medu
2 polievkové lyžice (30 ml) kukuričného sirupu
prídavky:
80g 100% čokolády, veľmi jemne nasekanej
200 g 72% čokoláda, veľmi jemne nasekanej
asi ¾ šálky (80 gm) sušeného ovocia, ako sú brusnice, hrozienka alebo nakrájané marhule
½ šálky (60 gm) opražených pistácii
1 ½ šálky (200 gm) opražených mandlí
1 1/3 šálky (175 gm) opražených lieskových orechov
Postup
1. Vymažte hlbší plech ( 23x23 cm ) olejom, vložte papier na pečenie, ktorý pomažetě tieť.
2. Vložte oriešky do zapekacej misky a vložte na niekoľko minút do vopred vyhriatej rúry na 120 ° C.
3. Zmiešajte cukor a ¼ šálky kukuričného sirupu s vodou v 2 litrovej panvici a odložte ho nabok .
4. Dajte bielky do misky elektrického mixéra, ale nezačínajte ešte miešať .
5. Zmiešajte med a 2 lyžice kukuričného sirupu v kastrólku (medová zmes bude peniť a narastie trojnásobne) a varte na stredne vysokej teplote. Pripojte teplomer. Začnite vymiešavať vaječné bielky na nízkej rýchlosti.
6. Keď med dosiahne 115 ° C , zvýšte rýchlosť mixéra a vyšlahajte bielky, sledujte medovú zmes , kým nedosiahne 120 ° C a akonáhle med dosiahne 120 ° C, dajte ho bokom. Následne umiestnite panvicu s cukrovou zmesou na stredne vysokú teplotu.
7. Zatiaľ čo sa bielky šlahajú, pomaly do nich nalievajte horúcu medovú zmes. Nikdy nelejte na sneh priamo, lebo môžu skolabovať. Šlahajte na stredne vysokej rýchlosti .
8. Cukrovú zmes zharievajte na 154 ° C, a pomaly nalievajte tenkým prúdom zmes po straně nádoby do bielkov, šlahač nastaviť na vysokú rýchlosť.
9. Ďalej šlahajte zmes 3-5min
10. Pridať obe čokolády do misy a šlahajte, kým sa čokoláda so zmesou nespojí.
12. Špachtľou zapracujte sušené ovocie a teplé orechy .
13. Nalejte zmes do pripravenej nádoby a a rozotrite ju do rovnomernej vrstvy .
14. Nechajteodležať 24 hodín pri izbovej teplote.
15. Obráťte nugát na doske a odstráňte pergamen papier . Nakrájajte podľa potreby .
16. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe na chladnom, suchom mieste po dobu až 2 týždňov.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára