nedeľa 31. augusta 2014
Chimney cake - trdelník - Výzva the Daring Bakers'
Hneď na začiatok sa musím priznať, že augustová výzva sa mi nepodarila podľa mojej predstavy, asi preto, že som jej nevenovala dosť času. Služby, dovolenka, veď to poznáte. Najprv som recept ani sem nechcela dať, ale zas... je dobrý, trdelníky boli chutné, ale nie tak vzhladné, ako by mohli byť a vyvalkala som cesto príliš tenko a dala ho na moc tenký valček, bo iný nemám...
Ingrediencie:
cesto:
- 240g hladkej múky
- 7 g sušeného droždia alebo 14 g čerstvého droždia
- 2 polievkové lyžice (30 g) cukru
- 1/8 čajovej lyžičky soli
- 1 veľké vajce, izbovej teplota
- 3 polievkové lyžice - 45g rozpusteného masla
- 1/2 šálky (120 ml) vlažného mlieka
na potrenie:
rozpustené maslo
cukor
na posýpku:
- 115 g vlašských orechov zmiešaných so 100g práškového cukru
- 2 čajové lyžičky škorice
Postup: (pre lepšie pochopenie si pozrite túto stránku)
1. Droždie s lyžicou cukru vo vlažnom mlieku rozmiešame a necháme asi 15-20min kvasiť.
2. Múku preosejeme, pridáme štipku soli, zvyšok cukru a kvasnice. K tomuto pridáme vajce, rozpustené maslo a ostatné ingrediencie a vypracujeme hladké cesto. Bude lepkavé. Nenechajte sa zlákať, nepridávajte žiadnu múku.
3. Ceto vložíme do vymazanej nádoby a necháme asi 60 minút pri izbovej teplote, až zdvojnásobí svoj objem. Alebo strčíme ingrediencie do domácej pekárne a necháme ju urobiť prácu za nás :)
4. Pripravte valčeky na valkanie cesta tým, že ich pokryjete alobalom, aspoň dvoma alebo troma vrstvami, tie ich ktoré ochránia pred spálením v trúbe. Potrite ich rozpusteným maslom.
5. Cesto rozdelíme na 4 rovnaké diely, každý vážiac asi 115 g.
6. Na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme jeden diel do asi 4 mm hrubého štvorcového plátu.
7. Krájačom na pizzu narežeme cesto v tvare ulity do dlhých stúh, asi 13 mm širokých.
8. Namotáme cesto na alobalom potiahnutý valček do špirály. Potom vlaček s namotaným cestom položíme na pult a cesto postláčame zľahka rukami, aby sa jemne spojilo.
9. Potrieme rozpusteným maslom, vyvaľkáme v cukre
10. Položíme valček na pekáč a pečieme v predhriatej na 190⁰C/plyn 5 po dobu 20-25 minút.
11. Otočte valček behom pečenia aspoň raz (alebo viac), aby sa trdelník rovnomernie opiekol.
12. Znova obalte v cukre. Ak použijete inú posýpku, najprv potrite trdelník maslom, potom obalte v posýpke.
13. Položte valček zvislo na dosku a uvoľnite trdleník, a nechajte ho vychladnúť.
Držím palce!
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára