utorok 16. septembra 2014

Najlepší nepečený čoko-čili cheesecake!


Čím viac sa podelíte so zákuskom, tým viac pochvál zožnete a tým menej priberiete. A takto je to aj s týmto úžasným cheesecakeom. Znova vznikol na požiadanie môjho manžela, milovníka čokolády a slávneho pestovatela čili papričiek. Takže čili som použila z jeho záhradky, ale použiť môžete samozrejme sušené čili alebo čili čokoládu. Recept je z knižky Cheesecake od Hannah Miles, majú ju v našich kníhkupectvách. Práce je s ním minimum a chutí ako z dobrej cukrárne. Takže, hor sa do toho!

okrúhla forma 24cm, alebo 6 cukrárskych obručí s priemerom 6cm a hlbokých 6cm:

Ingrediencie:
základ:
- 250g čokoládových sušienok alebo grahamových keksíkov (ja som dala Lidl Zuzanky)
- 100g masla, roztopeného

plnka:
- 6 plátkov želatíny/1 sáčok želatínového stužovaču za studena - ten ja obľubujem
- 300g smotanového syra (začala som dávať Lidl nízkotučný pre lepší pocit :D, chuť to neovplyvní)
- 250g mascarpone
- 100g krupicového cukru
- 400ml smotany na šlahanie
- 100g tmavej čili čokolády (ja som dala jednu čerstvú čili papričku, menej pálivú)

poleva:
- 100g tmavej čili čokolády
- 60ml smotany na šlahanie
- 20g masla
- 60ml zlatého alebo svetlého kukuričného syrupu (mám z M&S)

ozdoba:
- malé červené čili papričky
- 100g krupicového cukru
- 250ml vody

Postup:
1. Pripravíme si čili papričky na ozdobu. Dáme ich do kastróla s cukrom a vodou a varíme ich 15 minút, kým nie su mäkké a tekutina sirupová. Odložíme ich nabok vychladnúť. Z veľkej miery stratia svoju štiplavosť. 
2. Na vyrobenie základu najemno rozdrvéme sušienky v robote, alebo ich dáme do igelitového vrecka a roztlčieme valčekom. Omrvinky nasypeme do misy a vlejeme roztopené maslo, premiešame a zmes natlačíme do formy, ktorú natrieme maslom, vyložíme papierom na pečenie a ten znovu namažeme (pekne sa nám potom oddelí). 
3. Na plnku namočíme želatínu do vody a necháme zmäknúť.
4. V mise vymiešame smotanový syr, mascarpone a cukor do krémova.
5. Smotanu na šlahanie dáme do ohňovzdornej misy a pomaly zohrievame vo vodnom kúpeli. Zo želatíny vytlačíme vodu a pridáme ju do teplej smotany. Miešame, kým sa nerozpustí, ak, tak precedíme a vmiešame roztopenú (nad vodným kúpelom) čili čokoládu. Alebo d vlažnej čokoládovo-smotanovej zmesy primiešame želatínový stužovač.  
6. Čokoládový krém opatrne vlejeme do syrovej zmesy a dobre premiešame.
7. Nalejeme na keksíkový základ a dáme do chladničky vychladnúť.
8. Na prípravu polevy dáme do ohňovzdornej misy čili čokoládu, smotanu a maslo a vo vodnom kúpeli zahrievame, pridáme sirup a miešame, kým zmes nie je lesklá. Pozor, aby nám do čokolády nevstrekla voda, čokoláda sa zhrčkavie. 
9. Zmes natrieme na cheesecaky, dáme vychladiť aspoň na 3 hodiny, aj viac, aby nám koláč pekne stuhol. Obkrúžime ho po obvode nožíkom, aby sa oddelil od formy. 
10. Pred podávaním ozdobíme kandizovanými čili papričkami a Voila! Najlepší čoko-čili cheesecake je na svete!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára