Ingriediencie:
cesto:
- 200 ml plnotučného mlieka (asi budete potrebovať o kvapku viac)
- 40-80g droždia
- 500g polohrubej múky
- 500g hladkej múky
- 150g práškového cukru
- 10g soli
- 300g roztopeného masla
- 3 žĺtky na potretie cesta
plnka:
- 500g práškového cukru
- 500ml vody
- 1kg mletého maku
- nastrúhaná kôra z jedného citrína
- 1 balíček vanilkového cukru
- strúhanka alebo nastrúhaný perník na zahustenie (asi ani nebudete potrebovať)
Postup:
1. V 100ml vlažného mlieka rozmrvíme droždie s troškou cukru a necháme ho kysnúť tak 15 minút.
2. Oba typy múky dobre zmiešame a pridáme vykysnutý kvások, cukor, soľ a vmiešame aj zvyšok mlieka. Pomaly pridávame rozpustené, ale nie horúce maslo a maslo spracujeme na nelepivé cesto, keď tak pridáme pár kvapiek mlieka, ak bude tuhé. Vyformujeme do tvaru gule a necháme ho kysnúť v prikrytej mise. Aspoň hodinku.
3. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvalkáme a ešte necháme 20 minút nakysnúť. Potom cesto rozdelíme na 2 časti a oddeľujeme kúsky s hmotnosťou asi 25g, z ktorých vytvarujeme guľôčky.
4. Plnka: Do kastrólikanalejeme vodu, pridáme cukror a zahrievame, až sa cukor rozupustí. Pridáme pomletý mak. Za stáleho miešania zarievame, kým hmota nezhustne. Odstavíme a do chladnúcej plnky pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a vanilkový cukor. Ak je hmota riedka, zahustíme troškou strúhanky alebo nastrúhaného perníku. Aspoň hodinku necháme odpočívať a chladnúť.
5. Guľôčky cesta rozvľkáme na oválne placky a do ich stredu vložíme šúlance sformované z makovej hmoty. Hmoty by malo byť spoň toľko, aká je hmotnosť cesta. Z placky vytvoríme rolky, ktoré su na koncoch tenšie. Pri ukladaní na plech ich sformujeme do tvaru podkovičky, pričom spoj cesta leží na spodnej strane.
6. Žĺtky rozmiešame s trochou vody a potrieme povrch podkovičiek. Rožky uložíme na chladné miesto, aby vaječná glazra zaschla. Keď sa už nelepí, prenesieme plech s rožkami na 15 až 20 minút na teplejšie miesto, aby nakysli a glazúra popraskala. Ak chceme mramorovanie výraznejšie, postup zopakujeme dva-trikrát. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200C asi 12 minút.
7. Sú super!
mmm! prešporožky!
OdpovedaťOdstrániť