V recepte množstvo udávam v originále, ja so použila polovičné množstvo do 17cm formy.
Ingrediencie:
korpusy:
- 12 veľkých bielkov
- 250 g kryštálového cukru
- 2 polievkové lyžice (20g) vanilkového cukru
- 250 g opražených pomletých lieskových orechov
- 80 g hladkej múky
lieskovo-orieškový krém
- 12 veľkých žĺtkov
- 250 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice (20 g) vanilkového cukru
- 300 g masla, izbovej teploty
- 150 g opražených lieskových orechov
marhuľová poleva
- asi 3 polievkové lyžice marhuľovej marmelády
- 1 čajová lyžička vody
biela poleva
- 300-400 g práškového cukru
- 2 čajové lyžičky (10 ml), slnečnicového oleja
- 3-4 čajové lyžičky (15-20 ml) citrónovej šťavy
- asi 4 polievkové lyžice (60 ml) teplej vody
čokoládová dekorácia
- 50g horkej čokolády
- 1 lyžička slnečnicového oleja
- 100g hrubo nasekaných opražených lieskových orechov
Postup:
pražené oriešky:
1. Lieskové oriešky dáme do studenej rúry, zvýšime teplotu na 180°C a pečieme, kým nevychádza z rúry príjemná aróma, šupky orieškov stmavnú a dužina zostane karamelovej farby. Trúbu musíme pozorne sledovať, lebo oriešky sa ľahko pripália. Malo by to trvať asi tak 15-20 minút. Pražením získajú arómu, ktorú budeme do torty potrebovať (Ak používate mandle miesto lieskových orieškov, musia zostať biele) Necháme ich vychladnúť a potom šúchame medzi rukami, aby opadla šupka a zostali nám krásne olúpané oriešky.
2. Oddelíme 100g a hrubo ich nasekáme, použijeme ich neskôr na ozdobu torty.
3. Ostatné oriešky pomelieme, ak to robíte vo food procesory, melte ich po krátkych pulzoch, aby ste dostali sypkú hmotu a oriešky nenadobudli krémovú konzistenciu arašidového masla.
4. Mleté oriešky rozdelíme na dve časti - 250g do cesta a 150g do krému.
korpusy:
5. Vaječné bielka (izbovej teploty) šlaháme, postupne pridávame cukor aj vanilkový cukor a šlaháme do tuha, kým sa nám netvoria snehové špičky.
6. Prepneme robot na najnižšiu rýchlosť a pridáme pomleté lieskové oriešky zmiešané s múkou, kým sa hmoty nespoja.
7. Nastriháme papier na pečenie do piatich štvorcov a nakreslíme na ne kružnice 25 cm. Papier otočíme naopak a do kruhu rovnomerne rozorieme jednu pätinu bielkovej zmesy. Snažíme sa, aby sme zmes vrstvili rovnomerne po celej ploche a korpusy boli ploché, nie kopčekovité. (Aby nám poleva nestekala). Takto si vytvoríme päť kruhov.
orieškový krém
10. Krém budeme variť nad parou, takže dáme do hrnca variť vodu, asi 2 cm od dna. V ohňuvzdornej miske rozšlaháme žĺtky s cukrom, asi 30 sekúnd. Misku položíme na hrniec s vriacou vodou, dno sa vody nesmie dotýkať, ani para by nemala prefukovať okolo okrajov misky. Žltkovo-cukrovú zmes varíme asi 15 minút, občasne premiešavame. Necháme vychladnúť. Uvarené žĺtky znova asi 30 sekúnd šlaháme.
11. Maslo izbovej teploty vyšlaháme do nadýchana - asi 2 minúty, potom ho zašlahávame do žĺtkovej zmesy.
12. Pridáme mleté lieskovce a dobre premiešame.
13. Odložíme si 2-3 lyžice krému, ktorými nakoniec potrieme obvod torty.
14. Zvyšok krému rozdelíme na 4 rovnaké časti.
15. Vyložeíme podnos papierom na pečenie a položíme na neho prvý korpus, ktorý predtým opatrne oddelíme od papieru, na ktorom sa piekol. Na korpus natrieme prvú štvrtinu krému, priložíme ďalším korpusom a takto pokračujeme ďalej. Posledný korpus dáme spodnou stranou nahor, aby bol povrch čo najrovnejší.
16. Na posledný, na zvrchu nenatrený korpus položíme papier na pečenie, trochu ho stlačíme a položíme na tortu nejaké závažie, napríklad misku s trocho vody. Celú štruktúru dáme na hodinu do chladničky.
17. Zahrejeme marhuľový džem a vodu na sporáku.
18. Z torty odstrámime papier a rovnomerne natrieme na povrch marmeládu v tenučkej vrstve. Ja som dala ríbezlovú a potom trochu na ružovo presvitala... Znovu dáme do chladničky na 30 minút.
19. Okraje torty rovnomerne potrieme krémom, ktorý sme si odložili.
biela poleva:
20. Ručne vymiešame práškový cukor, olej a citrónovú šťavu a pridávame po lyžičkách horúcu vodu, až je zmes krémová, ale nie vodnatá. Mala by byť tuhšia, asi ako rozpracovaný fondán, miešame intenzívne niekoľko minút. Vezmeme nôž namočený v horúcej vode a rýcho plnku nanesieme a rozotrieme po povrchu troty. Ja som to robila na dva krát, pretože prvú som spravila riedku a roztiekla sa mi...
ozdoba:
21. Pred nanesením bielej polevy majte čokoládu nachystanú, aby sa nám pavučinka podarila.
Vo vodnom kúpeli rozpsutíme čokoládu s lyžičkou oleja a dáme ju do cukrárskeho sáčku s tenkou špičkou.
22. Nakreslíme si štyri sústredné kruhy na torte, potom s nožom, alebo špajdľou spravíme nastiredačku po torte cez stred šesť linek v 30 stupňovom rozostupe. Línie vedľa seba by mali byť v opačnom smere. Jedna beží od vás, druhá beží k vám.
24. Tortu schováme aspoň na deň do chladu, bude lepšia, keď bude trochu odstáta a ptom sa do nej pustíme a zožneme úspech.
Ľahký korpus s výraznou chuťou po orieškoch, jemný maslový krém a opečené oriešky po obvode torty jej dodávajú cveng a výraznú chuť, ktorá ešte dlho ostáva na podnebí - proste nebíčko v papuľke. Možno len a len doporučiť!!! :)
OdpovedaťOdstrániť