Keď začína letná bryndza, patrilo by sa pridať pár bryndzových receptov. Bryndzové pirohy spolu s haluškami a šmirkasom u nás patria k obľúbeným jedlám a je dobré si raz za čas pochutnať na slovenskej klasike. Ak zháňate recept, myslím, že s týmto budete spokojní. A ak ich budete vyrábať vo dvoch, ako ja s manželom, pôjde to rýchlo a od ruky :)
porcia je asi pre 4 jedákov, alebo 5-6 nenáročných
Ingrediencie:
- 600g bryndze - 350g do plnky a 250g na povrch
- kyslá smotana alebo zakysanka
- cca 400g polohrubej múky - ale skôr toľko, koľko cesto poberie...
- 7 stredných až väčších zemiakov (4 do cesta a 3 do plnky)
- 1 vajce
- maslo
- soľ
- kôpor
- slanina
Postup:
1. Uvaríme si zemiaky, ktoré necháme vyhladnúť. 4 zemiaky rozpučíme, pridáme vajce, soľ a časť múky a dosypávame múky tak, aby sme vytvorili pružné cesto, ktoré sa netrhá.
2. Zvyšné 3 zemiaky rozpučíme tiež, pridáme asi 350g bryndze, môžeme trochu masla a soli podľa chuti, podľa chuti taktiež event.kôpor.
3. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme (napr.šálkou) koliečka, na ktoré dáme asi za lyžičku plnky.
4. Koliečko preložíme na pol a okraje potlačíme vidličkou, aby nám plnka pri varení nevytiekla.
5. Nachýstáme si "polevu" z bryndze, kôpru a trochy smotany, alebo zakysanky, tak ako má každý rád.
6. A nakrájame slaninu, ktorú na panvici uškvaríme.
7. Podľa veliskoti hrnca, vhodíme do vriacej a osolenej vody vždy zopár (cca 8-10 pirohov) a počkáme až nám vyplávu na povrch, a vtedy sú hotové.
8. Takto tvoríme vrstvy, až sa nám pirohy minú, nalejeme si pohár kyslého mlieka a pustíme sa do toho!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára