Ďalšia úžasná letná
tortička je tu. Polka je broskyňová,
polka jahodová, ale ak máte maliny, alebo ríbezle, sem s nimi! Je lahšia na prípravu, akoby sa vám mohlo
zdať a hodí sa na letné dni, pretože vám neostane ležať v žalúdku. Ovocie sa
vám neskazí, rodina a kamaráti zas budú vďační za dobrú tortičku :)
Recept je na 26 cm formu.
Ingredience:
3 vajcia
100 g kryštálového cukru
1 lyžica vanilkového cukru
60 g hladkej múky
60 g kukuričného škrobu
1/2 lyžičky prášku do
pečiva
krém:
500 g nízkotučného
tvarohu
120 g práškového
cukru
šťava z polky
citróna
4 lyžičky/ 1 sáčok
šlahačkového stužvača
400 g smotany
2 sáčky želatíny
alebo 12 listov želatíny
300 g broskýň (z
konzervy)
300 g jahôd /malín
(čerstvé alebo rozmrazené)
Poleva:
16 jahdových
polovičiek/malín
125 ml šťavy (napr.
malinovej/červené ovocie)
1/2 lyžičky cukru
1/2 lyžičky
kukuričného škrobu
Postup:
1.
Trúbu predhrejeme na 175° C.
2.
Vajcia s cukrom vymiešame do krémovej farby aj
konzistencie.
3.
Múku, škrob a prášok do pečiva preosejeme do vaječnej
zmesy a premiešame.
4.
Cesto nalejeme do
vymazanej a vysypanej formy/vyloženej pečiacim papierom a pečieme asi 20 minút
pri 175 ° C na hornom a spodnom ohreve.
Klasicky vyskúšajte, či je korpus dopečený a nelepí na ihlicu. Necháme korpus vychladnúť
a ak máte nastaviteľnú dortovú formu bez dna,
premiestnite korpus na podnos a dajte obruč okolo korpusu napevno. Ak
nemáte, nechajte ho vo svojej tortovej forme.
5. Vyšlaháme šlahačku so stužovadlom do tuha tak, že keď
obrátite misu, šlahačka sa nešmýka, ale pevne drží na mieste.
6. Tvaroh rozmiešame s práškovým cukrom a citrónovou
šťavou.
7. Z ovocia spravíme oddelene v mixéry pyré a oddelene
povaríme/zmiešame so želatínou – podľa návodu. Ja naradšej používam tú, ktorá
sa nemusí variť - a to najprv vmiešame
pyré do tvarohovej zmesy a potom pridáme želatínu.
8. Zmiešame polovicu
tvarohovej zmesy a broskyňové pyré a vmiešame polku šlahačky, 2/3 z tohto krému
natrieme na korpus a necháme v chladničke stuhnúť.
9. Zvyšnú polovicu tvarohového krému zmiešame s jahodovou
zmesou a 2 sáčkom želatíny a primiešame
šlahačku a 1/3 z tohto krému zmiešame so zvyškom broskyňového krému, aplikujeme
na tortu a necháme zase necháme pár minút vychladnúť.
10.
Nakoniec natrieme zvyšný jahodový krém na tortu a dáme
do chladničky na 30 minút.
11.
A úplne nakoiec –
usporiadame ovocie na torte. Zmiešame šťavu, cukor a škrob, privedieme do varu,
povaríme asi 1 minútu a rovnomerne pokryjeme polevou povrch torty. Necháme v
chladničke najlepšie cez noc a – bon apetit!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára