utorok 24. júna 2014

Broskyňovo-jahodová torta



Ďalšia úžasná letná tortička je tu. Polka je broskyňová, polka jahodová, ale ak máte maliny, alebo ríbezle, sem s nimi!  Je lahšia na prípravu, akoby sa vám mohlo zdať a hodí sa na letné dni, pretože vám neostane ležať v žalúdku. Ovocie sa vám neskazí, rodina a kamaráti zas budú vďační za dobrú tortičku :)
 





Recept je na 26 cm formu.

Ingredience:

korpus:
3 vajcia
100 g kryštálového  cukru
1 lyžica vanilkového cukru
60 g hladkej múky
60 g kukuričného škrobu
1/2 lyžičky prášku do pečiva

krém:
500 g nízkotučného tvarohu
120 g práškového cukru
šťava z polky citróna
4 lyžičky/ 1 sáčok šlahačkového stužvača
400 g smotany
2 sáčky želatíny alebo 12 listov želatíny
300 g broskýň (z konzervy)
300 g jahôd /malín (čerstvé alebo rozmrazené)

Poleva:
16 jahdových polovičiek/malín
125 ml šťavy (napr. malinovej/červené ovocie)
1/2 lyžičky cukru
1/2 lyžičky kukuričného škrobu

Postup:

1.     Trúbu predhrejeme na 175° C.
2.     Vajcia s cukrom vymiešame do krémovej farby aj konzistencie.
3.     Múku, škrob a prášok do pečiva preosejeme do vaječnej zmesy a premiešame.
4.     Cesto nalejeme do vymazanej a vysypanej formy/vyloženej pečiacim papierom a pečieme asi 20 minút   
     pri 175 ° C  na hornom a spodnom ohreve. Klasicky vyskúšajte, či je korpus dopečený a nelepí na        ihlicu. Necháme korpus vychladnúť a ak máte nastaviteľnú dortovú formu bez dna,  premiestnite korpus na podnos a dajte obruč okolo korpusu napevno. Ak nemáte, nechajte ho vo svojej tortovej forme.
5. Vyšlaháme šlahačku so stužovadlom do tuha tak, že keď obrátite misu, šlahačka sa nešmýka, ale    pevne drží na mieste.
6.  Tvaroh rozmiešame s práškovým cukrom a citrónovou šťavou.
7. Z ovocia spravíme oddelene v mixéry pyré a oddelene povaríme/zmiešame so želatínou – podľa návodu. Ja naradšej používam tú, ktorá sa nemusí variť  - a to najprv vmiešame pyré do tvarohovej zmesy a potom pridáme želatínu.
8. Zmiešame polovicu tvarohovej zmesy a broskyňové pyré a vmiešame polku šlahačky, 2/3 z tohto krému natrieme na korpus a necháme v chladničke stuhnúť.
9.  Zvyšnú polovicu tvarohového krému zmiešame s jahodovou zmesou a 2 sáčkom želatíny a  primiešame šlahačku a 1/3 z tohto krému zmiešame so zvyškom broskyňového krému, aplikujeme na tortu a necháme zase necháme pár minút vychladnúť.
10.  Nakoniec natrieme zvyšný jahodový krém na tortu a dáme do chladničky na 30 minút.
11.   A úplne nakoiec – usporiadame ovocie na torte. Zmiešame šťavu, cukor a škrob, privedieme do varu, povaríme asi 1 minútu a rovnomerne pokryjeme polevou povrch torty. Necháme v chladničke najlepšie cez noc a – bon apetit!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára