Každý rok ľutujem, že nestihnem sezónu jahôd, a tak som sa rozhodla som sa tento rok ju na sto percent využiť. Pri mojej velikášskej povahe skončila s ôsmimi kilami jahôd. Niečo som udala kolegyni, uvarila som lekvár, kopa sa zjedla a zo „zvyšku“ som spravila pár pochúťok. Nechajte sa inšpirovať, všetky júnové tortičky nie sú moc náročné, sú ľahké, osviežujúce.... Proste sa hodia na teplý júnový deň.
Ingrediencie na 24cm formu:
korpus:
3 vajcia
125g cukru
60g hladkej múky
40 gramov kukuričného škrobu
50g kakaa
1 prášok do pečiva
100ml sýtenej minerálky/sódy
60ml oleja
500g jahôd
krém:
200ml šlahačky
1 sáčok želatíny/6 plátkov želatíny
125 nízkotučného tvarohu
200g jogurtu (4%)
50g cukru
1 lyžička vanilkového extraktu
Postup:
1. Predhrejte trúbu na 190°C a vyložte si dno torty papierom a okraje vymažte maslom.
2. Vymiešajte vajcia s cukrom do krémovej
konzistencie, potom pridajte olej a minerálku.
3. Suché prísady preosejte cez
sítko a pridajte k
mokrej časti. Krátko premiešajte, aby sa
spojily, nalejte do formy a pečete na hornom a dolnom ohreve asi 20 minút.
Klasika, zapichnete ihlicu a keď sa na ňu z cesta nič nenalepí, korpus je upečený.
4. Nechajte ho úplně vychladnúť a potom zrežte
korpusu čapičku, vrstvu ani nie pol centimetra – ak
máte krájač na korpusy, keď
nie... ja korpusy režem zubnou niťou. Túto vrchnú vrstvu rozdrobte na
omrvinky
a neskôr ňou posypete tortu.
5. Korpus znova uzavrite do tortovej formy.
6. Jahody umyjeme a tie najkrašie, približne
rovnako vělké prekrojíme pozdĺžne na polovicu
vykladáme nimi obvody korpusu
do kruhu tak, aby zrezané strany boli smerom von – privrátené k
tortovej
forme. Zvyšné jahody nakrájame na malé kúsky a pokryjeme nimi zvyšok korpusu.
7.Šlahačku vyšlaháme do tuha a dáme do chladničky.
Tvaroh, jogurt, cukor a vanilkový cukor (alebo
citrón) krátko, ale dobre
premiešame. A pridáme želatínu podľa návodu. Buď zamiešame a povaríme
želatínu so 150-200 ml
vody najmenej 2 minúty a necháme vychladnúť na mierne teplé.
8. Zamiešajte pár polievkových lyžíc tvarohovej
hmoty so želatínou a potom úplne vmiešame želatínu
do tvarohovej zmesy alebo pužijte želatínu v prášku na prípravu za studena.
9. Necháme krém trošku ztuhnúť v chladničke, potom
vmiešame šlahačku a nalejeme ho na
jahody na
torte.
10. Tortu znovu dáme do chladničky asi na 2-3
hodiny.
11. Čokoládové omrvinky rozložíme na vrch torty a
eventuálně tortičku dozdobíme – johôdkami,
lístkom mäty a podobne.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára