na 6 pohárov alebo 12 šálok na espreso
Ingrediencie:
základ:
- 80g sušienok amaretti (ja som dala Koka od Opavie)
- 80 ml vychladeného espresa
- kávový likér (napr.Tia Maria, alebo Kahlua) - keďže pražské sídlisko takéto možnosti neponúka,
muela som sa uspkojiť s Amarettom)
plnka:
- sáčok želatíny (4-6 plátkov), ja dávam želatínový stužovač za studena
- 200g smotanového syra (Buko, Lučina, Philladelphia, alebo moja obľúbená Lidlová linessa)
- 200g mascarpone
- 160ml smotany na šlahanie
- 80ml vychladeného espresa
- 1 lyžica kávového likéru
a na vrch:
- 160ml smotany na šlahanie
- smetafix
- 1 lyžica kávového likéru
- kakao na posypanie
- kávové zrná v čokoláde
Postup:
1. Nalámeme sušienky na malé kúsky, alebo použijeme na ne valček, rozdelíme ich do pohárov a pokvapkáme trochou espresa a likéru.
2. Vo veľkej mise vymiešame smotanový syr, mascarpone a cukor dokrémova a primiešame želatínu podľa podtupu na sáčku.
3. Buď namočíme želatínu do vody, aby zmäkla. Zohrievame v ohňovzdornej miske nad parou smotanu s espresom, a pridáme "vyžmýkanú" želatínu. Alebo prisypeme želatínový stužovač. a rozmiešame. Zmes spolu s kávovým likérom vmiešame do plnky.
4. Naložíme do pohárov a necháme v chladničke aspoň 3 hodiny, najlepšie cez noc.
5. Pred podávaním vyšlaháme šlahačku s kávovým likérom dotuha, ja pridávam aj smetafix, aby to držalo :)
6. Naložíme rovnomerne do pohárikov, poprášime cez sitko s kakaom a dozdobíme kávovými zrnkami.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára