recept je na asi 250ml sirupu
Ingrediencie:
225 g čerstvého zázvoru
1l vody
400 g cukru (ja som dala 100g bieleho, 200g musocvado z M&S a 1/2 šálky medu)
štipka soli
šťava z 1 citróna (alebo podľa chuti viac)
pozn. ak chcete cítiť viac chuť zázvoru, dajte obyčajný cukor. Trstinový, hlavne muscovado je dosť aromatický, čo môže jednému vyhovať, druhému zas nie.
Postup:
1. Ak nemáte záujem o kandizovaný zázvor, ani ho nešúpte. Nakrájajte ho na tenké plátky a potom na tenké pásiky. Ak chcete robiť aj kandizovaný zázvor, radšej ho ošúpte a event.nakrájajte na kocky.
2. Do hrnca alebo panvice s hrubším dnom dáme zázvor spolu, vodou, cukor a soli. Počkáme než začne vrieť a potom znížime teplotu z maxima na nižšiu a necháme variť 45-60 minút.
3. Potom mierne vychladnutý sirup precedíme cez sítko, pridáme citrónovú šťavu, znova necháme prejsť varom a vypnme. Môže sa vám zdať riedky, ale po vychladnutí zhustne.
4. Necháme vychladnúť a plníme flašku.
5. Precedené kúsky závoru vrátime na panvicu, posypeme cukrom, pridáme asi 1,5dcl vody a povaríme ešte 10 minút.
6. Horúcu zmes hneď po odstavení nalejeme do odmastenej a horúcou vodou vypláchnutej sklenej nádobky, zaviečkujeme pevně a obrátime hore dnom na 10 minút.
7. Sirup môžete použiť na výrobu limonády - do pohárika dáte sirup podľa chuti, na sladšé asi 1/3 pohárika, pridáte šťavu z citrona, dopníte ľadom a perlivou vodou, dozdobíte mätou a krúžkom citróna. Alebo použijete ako základ na miešané drinky, osladenie čaju, alebo do zálievky na šalát.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára